Lees pagina voor

"Open je ogen"

10 mei 2023

"Op de Waalkade in Zaltbommel staan sinds vorige week 30 portretten. Op het eerste gezicht een serie kleurrijke foto’s van mensen met prachtige ogen. Onder de foto’s is te lezen dat achter deze ogen vreselijke verhalen schuil gaan. 30 indringende portretten vertellen de verhalen van slachtoffers van mensenhandel. Mensenhandel komt overal ter wereld voor, ook in Nederland. Denk aan seksuele uitbuiting, overige arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting, gedwongen bedelarij en gedwongen orgaanverwijdering. Mensenhandel vindt vaak pal onder onze ogen plaats.

Vaak zijn we ons niet bewust wat we kunnen doen om dergelijke grove criminaliteit te bestrijden. Het zijn grote problemen waarvan we denken dat we die op individueel niveau niet op kunnen lossen. Soms kom je in een situatie, zie je dingen en/of vang je signalen op die je een vervelend onderbuikgevoel geven. Je weet dat er iets niet klopt. Je voelt dat er iets niet pluis is maar heel duidelijk is het niet.

Jouw ‘niet pluis gevoel’ kan net dat ene puzzelstukje zijn dat leidt naar een oplossing. Belangrijk dus om die signalen te melden. Dat kan bij de politie. Er kunnen redenen zijn waarom je niet naar de politie kan of durft. Een lastig dilemma. Hiervoor biedt Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Meld Misdaad Anoniem (M.) is het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. Je kunt bij M. melding maken over bijvoorbeeld moord en doodslag, mishandeling, overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel. Maar ook met informatie over fraude en corruptie kun je bij M. terecht.

Achter de ogen van de portretten op de Waalkade gaan schrijnende verhalen schuil. Echte verhalen, van echte slachtoffers. Velen van hen zitten nog in de beschermde opvang. Zij willen dat jij weet dat mensenhandel ook in Nederland voorkomt. Open je ogen en zie wat voor een leed dit veroorzaakt."