Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Gemeente Zaltbommel plaatst eerste slimme LED-verlichting

9 november 2023

Deze week wordt er een belangrijke stap voorwaarts gezet op het gebied van openbare verlichting door de installatie van het eerste slimme LED-armatuur in de Spellewaard. In totaal zullen 1300 van deze lampstandaarden (armaturen) worden geplaatst in de gemeente Zaltbommel door Van Gelder Verkeerstechniek.

Talloze voordelen

Het slimme verlichtingssysteem maakt gebruik van software om de verlichting op afstand te bedienen, waardoor er tot wel 65 procent energie wordt bespaard en de CO2-uitstoot aanzienlijk wordt verminderd. Bovendien biedt het systeem inzicht in individuele armaturen. Dit zorgt er ook voor dat klachten over lichthinder van omwonenden snel worden aangepakt.

Gekozen door inwoners

De keuze voor deze vernieuwende armaturen is het resultaat van een inwonersbijeenkomst in de wijk Spellewaard, waar inwoners de keuze kregen uit drie verschillende armaturen van leverancier Sustainder. Het advies van de inwoners is overgenomen en daarmee is deze installatie het begin van een grootschalige uitrol van slimme armaturen in de gemeente Zaltbommel. Wethouder Gijs van Leeuwen benadrukt het belang van deze stap: 'hierdoor besparen we niet alleen energie en gemeenschapsgeld, maar kunnen we ook veel beter voldoen aan de wensen en behoeften van onze inwoners.

Overgang naar LED-verlichting

Er wordt al geruime tijd gewerkt aan de overgang naar LED-verlichting en met deze nieuwe ontwikkeling zal binnenkort meer dan 70 procent van de openbare verlichting voorzien zijn van LED-verlichting.  De vervanging van deze 1300 armaturen zal naar verwachting tegen maart 2024 zijn voltooid.

Wethouder van Leeuwen staat in bak van hoogwerkeren houdt de  led-lamp van de lantaarnpaal vast