Lees pagina voor

Herdenkt u ook op 4 mei?

16 april 2024

Op 4 mei herdenken wij hen die zich ingezet hebben om onze vrijheid te verkrijgen en te behouden. We herdenken op deze dag ook hen die door oorlogsgeweld en bij vredesmissies over de hele wereld om het leven kwamen. Net als andere jaren houden wij in verschillende kernen in onze gemeente herdenkingen en is er een stille tocht in Zaltbommel. U bent hierbij van harte welkom.

Herdenkingen

Wij nodigen u uit om bij de herdenkingen aanwezig te zijn. Ook zal iemand van het college van B&W of de gemeenteraad hierbij aanwezig zijn. Het programma van de herdenkingen dit jaar is als volgt:

Tijd Plaats herdenking
18.00 uur Zaltbommel, herdenkingsbijeenkomst in de Gasthuiskapel,
aansluitend stille tocht en om 20.00 uur bijeenkomst
Bossche Poort, Oude algemene Begraafplaats
19.00 uur Aalst, begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat
19.00 uur Brakel, NH Begraafplaats aan de Markt
19.00 uur Bruchem/Kerkwijk, Begraafplaats aan de Molenstraat
19.00 uur Gameren, Begraafplaats aan de Prins Willem-Alexanderstraat
19.00 uur Nederhemert, Algemene Begraafplaats, Molenstraat
19.00 uur Nieuwaal, Begraafplaats aan de Kerkstraat
19.00 uur Poederoijen, NH Begraafplaats aan de Burgemeester Posweg
19.00 uur Zuilichem, Algemene begraafplaats aan de Maas-Waalweg

Herdenkingsbijeenkomst Zaltbommel

Om 18.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Gasthuiskapel, Gasthuisstraat 34 in Zaltbommel. Tijdens deze bijeenkomst spreekt de heer Adrie Bragt over de laatste oorlogsmaanden in Bruchem en Kerkwijk. De heer Koos Tromp spreekt over Adrianus van Zee, verzetsstrijder uit Poederoijen.
Het winnende gedicht van de stad Zaltbommel wordt voorgedragen door Diede Canters van CBS De Leiboom. De bijeenkomst wordt muzikaal begeleid door Nick van Wijk, Rob Roemers en Maggie van den Heuvel. Toegang is vrij.

Stille tocht

Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst is de stille tocht in Zaltbommel. Deze begint om 18.50 uur. De tocht start bij de Gasthuiskapel in de Gasthuisstraat en gaat langs het stadhuis aan de Markt, de Joodse en de Katholieke begraafplaats en eindigt bij de algemene
Begraafplaats aan de Bossche Poort. Voor de kranslegging spreekt burgemeester
Van Maaren en draagt Diede Canters haar eigen geschreven winnende gedicht voor.

Herdenkingsconcert

In de Sint-Maartenskerk, Kerkplein 1 in Zaltbommel begint om 20.45 uur een herdenkingsconcert. Het Koninklijk Zaltbommels Mannenkoor – Belcanto, gemengd koor (KZM-Belcanto), koorschool Senta, het Belcanto begeleidingsorkest en bariton Jaap van der Wel voeren, onder algehele leiding van Marilou Krouwel, het Requim van Gabriël Fauré uit. De toegang is gratis, een gift na afloop is mogelijk.

Gedichtenwedstrijd

Het 4 mei comité heeft, in samenwerking met de gemeente Zaltbommel, een gedichtenwedstrijd uitgeschreven onder alle basisscholen in de gemeente Zaltbommel. Twaalf scholen hebben meegedaan. Uit de inzendingen heeft een jury van elke deelnemende school een winnaar gekozen. Een aantal van deze gedichten wordt door de schrijvers voorgedragen bij de diverse dodenherdenkingen.

Oproep van het college

Het college van B&W nodigt ook alle kinderen uit om tijdens de herdenkingen op 4 mei bloemen te leggen op de graven van oorlogsslachtoffers. De kinderen krijgen bij de begraafplaats witte anjers van ons.

Meer informatie?

Wijzigingen zijn voorbehouden. Voor meer informatie neemt u contact op met Kabinetszaken, via info@zaltbommel.nl of via telefoonnummer 14 0418.