Lees pagina voor

Informatie over Q-koortsbesmetting in Brakel

25 april 2024

Vanochtend ontvingen we bericht over een Q-koortsbesmetting op een melkschapenbedrijf in Brakel, gemeente Zaltbommel. Op het bedrijf zijn meteen maatregelen genomen door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Risico besmetting klein

Het risico voor mensen die in de buurt van het bedrijf wonen om Q-koorts te krijgen lijkt niet groter dan anders. Dat geldt ook voor mensen die het bedrijf af en toe bezoeken. Alleen mensen die direct contact hebben (gehad) met de besmette dieren, hebben een grotere kans op besmetting. Al blijft deze kans klein. Uit voorzorg heeft de NVWA ook een bezoekersverbod ingesteld.

De kans dat mensen in de omgeving van het bedrijf Q-koorts krijgen is klein. In Nederland krijgen jaarlijks enkele mensen Q-koorts. De meeste mensen hebben geen of weinig klachten. Ongeveer 1 op de 5 mensen houdt na een besmetting langer klachten. Het RIVM blijft daarom alert en volgt de situatie goed.

Burgemeester Pieter van Maaren laat weten:

“De impact van deze besmetting is allereerst voor de betreffende ondernemer en zijn gezin groot. Ik heb contact met hen gehad en hen een hart onder de riem gestoken.”

Meer informatie

Voor meer informatie over Q-koorts en voor vragen kunt u terecht bij de GGD https://ggdgelderlandzuid.nl/nieuws/q-koorts-gevonden-op-een-melkveebedrijf-in-brakel/ (Deze link gaat naar een externe website)

Met klachten kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.