Oliestraat 19-21, woonhuis

Adres: Oliestraat 19-21, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 BA Zaltbommel
Straat + huisnummer: Oliestraat 19-21
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 1872

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 22 augustus 2006

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: laatste kwart 19de eeuw
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/juli 2004
Datum foto’s: juli 2004

Bronnen: bouwdossiers Streekarchief Bommelerwaard (SAB)

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel van Oliestraat 19 en 21 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Oliestraat 19-21 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand bestaat uit een beneden- en een bovenwoning en is gelegen in een kromming van de Oliestraat tussen een lager hoekpand met zadeldak aan de linkerzijde en een identiek pand aan de rechterzijde.

Plattegrond en opbouw

Het woonhuis is gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen met een zolderverdieping. De lijstgevel is in donkere baksteen in kruisverband opgetrokken en is symmetrisch ingedeeld. De gevel wordt afgesloten met een klassiek hoofdgestel.
Over de volle breedte van de voorgevel is een wit gepleisterde plint aangebracht. De deuren zijn diepblauw geschilderd, de kozijnen zijn in wit met crème uitgevoerd. Het pand heeft een met pannen gedekt schilddak. De nok is haaks op de voorgevel geplaatst.

Foto van Oliestraat 19-21 in Zaltbommel

Voorgevel

Op de begane grond bevinden zich twee 6-ruits schuifvensters met aan weerszijden een houten paneeldeur. Beide deuren hebben een natuurstenen onderdorpel en natuurstenen neuten. De kalven zijn ongeprofileerd en het bovenlicht is enkelruits. In de gepleisterde plint zijn twee ventilatieroosters aangebracht.
Op de eerste verdieping zijn vier 6-ruits schuifvensters symmetrisch in de gevel geplaatst. Alle vensters en deurkozijnen zijn ongeprofileerd, licht getoogd en voorzien van een getoogde strek van anderhalve baksteen. Onder de vensters zijn hardstenen lekdorpels aangebracht. De voorgevel wordt afgesloten met een klassiek hoofdgestel met geprofileerde architraaf, glad fries en kroonlijst met tandlijst.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is, voor zover zichtbaar, in baksteen in kruisverband opgetrokken. In de wand zijn verscheidene schieters zichtbaar, zowel ter hoogte van de zoldervloer als een halve meter daaronder. Boven de gevelwand bevindt zich een zinken bakgoot. In de hoek met de voorgevel is een hemelwaterafvoer geplaatst die op de bakgoot van de kroonlijst is aangesloten.

Rechter zijgevel

Het pand staat aan de rechterzijde tegen belendend pand Oliestraat 23 aan gebouwd.

Achtergevel

Van de achtergevel zijn geen nadere details beschikbaar.

Dak

Het schilddak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Op het schild aan de voorzijde is een dakkapel met een 4-ruits venster aangebracht. Vooraan op het rechter dakvlak bevindt zich een opgemetselde bakstenen schoorsteen.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Aan de voorkant ligt een verhoogde tegelstoep met bakstenen omranding. Aan beide zijden van de voorgevel is een ijzeren stoephek bevestigd.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de bijdrage aan het beeld van rond 1900 van dit gedeelte van de straat.

Stedenbouwkundige criteria

a. het beeldbepalende karakter in de kromming van de Oliestraat.

Cultuurhistorische criteria

a. de opzet van gescheiden beneden- en bovenwoningen, een type dat in Zaltbommel weinig voorkomt. Mede daardoor geldt de bescherming nadrukkelijk voor zowel het exterieur als voor het interieur.

Terug

Oliestraat 19-21, woonhuis op een kaart getoond.
?>