Wedstrijd plaatst kunst op een voetstuk in Zaltbommel

Geplaatst op woensdag 7 april 2021

Zaltbommel sluit vanaf dit voorjaar aan bij ‘Kunst in de Gemeente’ van de stichting Kunstweek. Kunstenaars uit Zaltbommel en omgeving kunnen meedoen aan hun wedstrijd. Het werk van de winnaar wordt een jaar lang geëxposeerd bij Brasserie de Buurman in Poederoijen. Daarnaast ontvangt de winnaar 4000 euro.

De Stichting Kunstweek verzorgt dit project al in diverse andere gemeenten. Raoul Locht, voorzitter van de stichting: “Het idee achter het project is dat we lokale kunstenaars stimuleren en het straatbeeld verlevendigen.” Willem Posthouwer, wethouder van de gemeente Zaltbommel is enthousiast over het initiatief: “Bij deze wedstrijd kiezen inwoners welk werk zij een jaar lang in de openbare ruimte willen zien. Zo zijn zij direct betrokken bij de lokale kunstenaar en hun werk. Een concept waarbij iedereen wint.”

Thema Hugo de Groot

Uniek aan deze editie van Kunst in de Gemeente Zaltbommel is het thema: Hugo de Groot. Op 22 maart 2021 was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte aan zijn levenslange gevangenisstraf in Slot Loevestein in Poederoijen. Naast dit spectaculaire verhaal van zijn ontsnapping, laat de Groot (1583-1645) als een van Nederlands bekendste geleerden nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag nog steeds relevant.

Kunstenaars worden uitgenodigd om een kunstwerk of ontwerp in te dienen dat in het teken staat van Hugo de Groot. Het verzoek is om daarbij een link te leggen met zijn gedachtegoed/zijn veelbewogen leven. De top 10 van inzendingen is in juli te zien in een expositie in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel.

Meedoen

Deelname is voorbehouden aan beeldend kunstenaars die in Zaltbommel wonen, er duurzaam werken of een andere binding hebben met de gemeente. Alle voorwaarden voor deelname leest u op de website Kunstindegemeente.

Planning

De aanmeldperiode voor kunstenaars loopt van 5 april t/m 7 juni 2021. De verkiezing onder inwoners vindt plaats van 3 t/m 25 juli 2021 en de winnaar wordt uiterlijk half september 2021 bekend gemaakt.