Veiligheid tijdens de donkere dagen

Geplaatst op donderdag 16 december 2021

Het is weer vroeg donker. Dit brengt een aantal aandachtspunten met zich mee. De politie is gestart met de ‘Zet je licht aan’ campagne onder het motto ‘Aan in het donker’. Zichtbaar zijn in het verkeer is erg belangrijk. Voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Zet dus uw licht aan als u de weg op gaat!

Wintercampagne Donkere Dagen Offensief

Daarnaast grijpen inbrekers de donkere herfst- en wintermaanden aan om vaker hun slag te slaan. In het donker zijn zij minder zichtbaar en kunnen zij gemakkelijker hun gang gaan dan bijvoorbeeld in de zomer. Deze wintercampagne wordt ook wel het Donkere Dagen Offensief (DDO) genoemd. Verschillende partijen werken gedurende deze campagne samen. Om u als inwoner bewust te maken van wat u zelf kunt doen om de kans op een woninginbraak te verkleinen.

Tips inbraakpreventie

Ondanks dat we tegenwoordig meer thuis zijn door de coronamaatregelen is het verstandig uw woning ‘inbraakproof’ te maken voordat u van huis weggaat. Met onderstaande preventietips hopen wij het aantal woninginbraken te minimaliseren: 

  • Geef uw woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.
  • Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als u alleen even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten.
  • Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten.
  • Leg waardevolle spullen uit het zicht.
  • Start een buurtpreventiegroep in uw buurt, bijvoorbeeld via WhatsApp.
  • Weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
  • Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
  • Tot slot: wacht niet totdat u zelf slachtoffer wordt, maar zorg preventief voor gecertificeerd hang-en-sluitwerk (volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen). Bewoners met dit keurmerk hebben tot 80% minder kans op een inbraak. Verschillende inboedelverzekeringen geven korting als uw huis PKVW-gecertificeerd is.

Meer informatie? Kijk dan op www.politiekeurmerk.nl/donkeredagenoffensief of www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

?>