Gratis rijbewijs voor jongere deelnemers Alcohol Verkeer Cursus

Geplaatst op dinsdag 25 oktober 2022

Gemeente Zaltbommel, gemeente Maasdriel en IrisZorg bieden in 2022 de Alcohol Verkeer Cursus aan. Deze online cursus is voor jongeren tussen de 16,5 en 24 jaar oud, die rijlessen volgen en in de Bommelerwaard wonen. De gemeenten bieden deze cursus aan om jongeren bewust te maken van het rijden onder invloed van alcohol en hopelijk toekomstige ongelukken te voorkomen.

Waarom wordt de cursus aangeboden?

Rijden onder invloed van alcohol vergroot de kans op verkeersongelukken. Jonge bestuurders zijn oververtegenwoordigd in de groep slachtoffers en bestuurders die betrokken zijn bij deze alcoholongevallen. Jongeren onder de 18 jaar in de Bommelerwaard hebben bovendien gemiddeld vaker recent alcohol gedronken en of binge gedronken (zwaar drinken, meer dan 4-6 glazen) dan de jongeren in de rest van de regio Gelderland-Zuid en in Nederland. 

Alcohol Verkeer Cursus

IrisZorg geeft de online cursus. De cursus duurt 1,5 uur en hieraan nemen maximaal 25 jongeren per keer deel. Tijdens de cursus komen diverse onderwerpen aan bod, waaronder: verkeersveiligheid, alcoholgebruik en risico’s alcohol (en drugs) in het verkeer. Deelnemende jongeren hebben daarom een computer met microfoon en camera nodig om deel te nemen. Na actieve deelname en afronding van de cursus ontvangt de jongere een certificaat. 

Gratis rijbewijs afhalen

Als de jongere het deelnamecertificaat meeneemt bij het aanvragen van het rijbewijs, kan het rijbewijs gratis afgehaald worden bij de gemeente. Er hoeft dan dus geen leges te betalen. Dit aanbod is geldig tot 31 december 2022. Is bij de rijbewijsaanvraag geen certificaat ingeleverd? Dan geldt de korting niet. De gemeente kan namelijk géén leges terugbetalen.

Aanmelden voor de cursus

Jongeren die rijles volgen kunnen zich aanmelden voor de cursus via preventie@iriszorg.nl. Doorgegeven moet worden: naam, geboortedatum, woonadres, e-mail en aan welke cursusdag deelgenomen wil worden.
De data van de online cursussen zijn: 14 september, 12 oktober, 9 november en 7 december. Het tijdstip is van 19.00 tot 20.30 uur.

?>