Lees pagina voor

Dit betekent de Omgevingswet voor u

1 januari 2024

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet is een nieuwe wet, die geldt voor heel Nederland. Met deze wet bundelt de overheid 26 wetten voor de fysieke leefomgeving. Dit omvat alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt.

Waarom hebben we de Omgevingswet nodig?

De fysieke leefomgeving staat voor grote uitdagingen zoals de energietransitie, landbouwtransitie, woningbouwopgave en stikstofproblematiek. In Nederland is de ruimte beperkt en daarom is de nieuwe wet nodig om oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken in onze leefomgeving.

Wat merkt u van de Omgevingswet?

U merkt misschien in eerste instantie niets van de Omgevingswet. Maar als u iets wilt verbouwen aan uw huis of tuin en u vraagt een vergunning aan, dan gaat dat straks anders dan voorheen. U zoekt de regels op in een nieuw online loket, het Omgevingsloket. In dat loket kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft, en deze ook direct aanvragen.

De Omgevingswet zorgt er ook voor dat u kunt meepraten over de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan in uw gemeente. En over initiatieven bij u in de buurt. Dat kan nu ook al, maar de Omgevingswet schrijft voor dat u actiever wordt benaderd om mee te denken.

Omgevingsvisie

Hoe ziet de Bommelerwaard er in de toekomst uit? Hoe zorgen we dat de Bommelerwaard nu en in de toekomst een aantrekkelijke omgeving blijft om in te wonen, werken, winkelen en recreëren? Dat beschreven we in de omgevingsvisie Bommelerwaard (Deze link gaat naar een externe website). Speciaal voor onze inwoners maakten we een publiekssamenvatting van de omgevingsvisie Bommelerwaard (PDF, 15.8 MB). Hierin leest u in hoofdlijnen de inhoud van de visie.

Contact en informatie

Meer informatie vindt u op onze Wegwijzer Omgevingsloket. Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact op met de afdeling Leefomgeving van de gemeente Zaltbommel via 14 0418 of info@zaltbommel.nl.