Lees pagina voor

Op 4 mei herdenken we

7 mei 2024

"Op zaterdag 4 mei kwamen we op verschillende plekken in onze gemeente bij elkaar om te herdenken en te eren.

We herdenken de mensen die hun leven hebben gegeven voor ons, voor onze vrijheid en voor vrede. Het is een moment van bezinning, van stilstaan bij onze gezamenlijke geschiedenis èn bij onze toekomst samen.

Ieder jaar op 4 mei zijn we twee minuten stil. Staan we stil. We herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van vredesmissies nadien. We staan stil om onze eigen gedachten te hebben over de slachtoffers. En over onze waardevolle vrijheid die we aan hen te danken hebben.
Soms lijkt het of vrede een verre droom is.
Na jaren van vrede op ons continent is daar met de oorlog in Oekraïne voor veel van ons een grote verandering in gekomen. Oorlog komt dichtbij. Antisemitisme groeit en de situatie in Israël en Palestina lijkt onze samenleving te verdelen.
Soms rijst de vraag of we geen lering hebben getrokken uit onze geschiedenis.

We verlangen naar vrede. Vrede lijkt iets waar we geen invloed op hebben.

In de afgelopen weken herlas ik de woorden van Eleanor Roosevelt, een Amerikaanse politica, diplomaat en activist.

Het is niet genoeg om over vrede te praten. Je moet erin geloven.

En het is niet genoeg om erin te geloven. Je moet eraan werken.

Deze woorden herinneren ons eraan dat vrijheid een geschenk is, maar ook een verantwoordelijkheid. We moeten er samen aan blijven werken, elke dag weer.

We kunnen met elkaar in gesprek blijven, naar elkaar luisteren en om elkaar geven. We kunnen bruggen bouwen in plaats van muren. We moeten blijven geloven in vrede en er in onze eigen omgeving aan werken."

Met een hartelijke groet,
P.C. (Pieter) van Maaren
burgemeester van Zaltbommel