Definitief plan voor natuurgeulen in de Doornwaard en Poederoijense waard langs de Afgedamde Maas
23 april 2025
Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan het ecologisch herstel van de Maas. In onze gemeente gaat het om het aanleggen van geulen in twee uiterwaarden langs de Afgedamde Maas. Het definitieve Projectbesluit hiervoor is nu vastgesteld en ligt voor een laatste keer ter inzage.
Door menselijk ingrijpen is er veel veranderd aan het rivierenlandschap, wat het waterleven niet ten goede kwam. De maatregelen moeten zorgen voor extra leefgebieden voor vissen, waterplanten en kleine waterdiertjes. Ze sluiten aan bij de Kaderrichtlijn Water, die zich richt op het verbeteren en beschermen van oppervlaktewater in heel Europa. Want als de biodiversiteit toeneemt, verbetert ook de ecologische waterkwaliteit.
Doornwaard
De bestaande zandwinplas ter hoogte van het buurtschap Bern krijgt een nieuwe bestemming als getijdengeul. Het biedt weer ruimte aan de beperkte invloed van eb en vloed die nog altijd karakteristiek is voor de Afgedamde Maas. Het waterniveau stijgt en daalt hier dagelijks 20 tot 30 cm. Hiervoor wordt de zandwinplas gedeeltelijk opgevuld met klei. Er ontstaat als het ware één doorlopende biotoop, omdat dit aansluit bij de eerder aangelegde geul aan noordzijde van de Doornwaard.
Verder worden de landtongen bij de instroomopening van de plas verlengd om de ingang smaller te maken. Een ballenlijn sluit de entree af voor gemotoriseerd bootverkeer. Vissen krijgen zodoende een meer beschut leefgebied langs de rivier. De ondiepe delen in de nieuwe getijdengeul zijn bij uitstek geschikt om te paaien en naar voedsel te zoeken. En de diepere stukken bieden een vluchtplaats bij vorst in de winter of juist verkoeling in warme droge periodes.
Poederoijense Waard
Hier wordt een geul in twee delen aangelegd, die naast elkaar liggen, onderbroken door een stukje land waar een gasleiding loopt. Ze komen geïsoleerd in de Poederoijense waard te liggen en staan zodoende bij normale waterstanden niet in verbinding met de Afgedamde Maas. Maar als de rivier veel water moet afvoeren en de uiterwaarden vollopen, staan logischerwijs ook deze geulen onder water. Uiteenlopende waterdieptes en flauwe of juist steil oplopende oevers zorgen voor een uitnodigende omgeving en variatie in leefgebied voor de natuur.
Projectbesluit vastgesteld
Het Ontwerp-Projectbesluit lag van 21 augustus tot en met 1 oktober 2024 ter inzage. Daarop zijn 19 zienswijzen binnengekomen. In de reactienota staat hoe deze zijn verwerkt. Het definitieve Projectbesluit ligt tot en met dinsdag 3 juni 2025 ter inzage op www.platformparticipatie.nl/afgedamdemaas (Deze link gaat naar een externe website). Daar is ook de reactienota te vinden.
In deze periode is het mogelijk beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Op bovengenoemde website staat beschreven hoe dit werkt. Dit geldt ook voor de herinrichting van de Slijkwellsewaard in de gemeente Maasdriel, de derde maatregel die onder ditzelfde besluit valt.
De stukken zijn ook in te zien bij het Rijkswaterstaat-kantoor in Den Bosch (Magistratenlaan 82). U maakt hiervoor een afspraak via 088-7974300.
Vragen of meer informatie?
- Over de beroepsprocedure: neem contact op met de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via 070-456 96 07.
- Over de maatregelen: bel gratis met Rijkswaterstaat via 0800-8002 of kijk op www.samenwerkenaanriviernatuur.nl (Deze link gaat naar een externe website).