Lees pagina voor

Duurzaam ondernemen

Wanneer u als ondernemer met iemand in gesprek wilt over energie en duurzaamheid zijn er verschillende plekken waar u terecht kunt. U kunt zelf op zoek gaan naar een energieloket of gebruik maken van één van de volgende, onafhankelijke energieloketten.

Loket Klimaat een Duurzaamheid

Dit is een telefonisch loket van de Kamer van Koophandel (KVK) waar ondernemers vrijblijvend kunnen sparren over verduurzamen met een deskundig adviseur. Het KVK-Adviesteam geeft relevante informatie en advies op maat. Ga naar Kamer van Koophandel (Deze link gaat naar een externe website) voor meer informatie.

Loket RVO

U kunt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) (Deze link gaat naar een externe website) zowel telefonisch, via de chat of per mail bereiken voor vragen. Zij denken graag mee over de verduurzamen binnen uw bedrijf.

Online tools om aan de slag te gaan met verduurzamen

Voor ondernemers die aan de slag willen met verduurzaming en energiebesparing zijn er allerlei tools die kunnen helpen:

DEB (Deze link gaat naar een externe website) is een online tool die inzicht geeft in mogelijke energiebesparende maatregelen die in korte tijd terug te verdienen zijn én die passen bij de betreffende onderneming en branche.

De MKB Energy Check Up (Deze link gaat naar een externe website) is een online scan om snel inzicht te krijgen in waar de kansen voor energiebesparing in uw bedrijf liggen. De scan maakt gebruik van 4 stappen. Stap 1: Benchmark, Stap 2: Doorlichting, Stap 3: Mogelijke maatregelen, Stap 4: Uitvoering.

Op de website MKB Klimaatwerk kunt u als Mkb’er met een digitale adviestool (Deze link gaat naar een externe website) snel te weten komen op welke subsidies u aanspraak kunt maken en welke verplichtingen er gelden voor uw bedrijf.

Handige rekentools en tips van het Klimaatplein (Deze link gaat naar een externe website) helpen u klimaatneutraal te ondernemen.

Wettelijke verplichting en onderneming

Er zijn ook ondernemers voor wie het wettelijk verplicht is om door middel van energiebesparing CO2 uitstoot te verlagen.

Met de Wetchecker energiebesparing (Deze link gaat naar een externe website) checkt u eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor uw onderneming zijn en hoe u aan de verplichtingen kunt voldoen. Binnen 5 minuten weet u op hoofdlijnen wat u moet doen.