Lees pagina voor

Onderzoek ‘Boter op het hoofd? Gemeenten en eigendommen van Joden binnen het werkgebied van de voormalige Joodse gemeente Zaltbommel tijdens de Tweede Wereldoorlog

In december 2020 heeft het college van gemeente Zaltbommel opdracht gegeven aan Bureau voor Toegepast Historisch Onderzoek tot het uitvoeren van een onderzoek naar de rol van gemeente Zaltbommel rond Joodse eigendommen in en na de Tweede Wereldoorlog.

In oktober 2020 zijn door de gemeenteraad van gemeente Zaltbommel schriftelijke vragen gesteld over de rol van de (voormalige) gemeente(n) Zaltbommel in de gang van zaken rondom Joodse bezittingen en/of (na-)heffingen van belastingen van Joodse inwoners. In december 2020 heeft het college van gemeente Zaltbommel opdracht gegeven aan Bureau voor Toegepast Historisch Onderzoek tot het uitvoeren van een onderzoek naar de rol van gemeente Zaltbommel rond Joodse eigendommen in en na de Tweede Wereldoorlog. Het bureau heeft naast de huidige gemeente Zaltbommel ook de overige gebieden van de voormalige Joodse gemeente Zaltbommel meegenomen in het onderzoek. Dit gebied bestond uit de huidige gemeente Maasdriel en de dorpen Haaften, Tuil, Herwijnen en Waardenburg, in de huidige gemeente West Betuwe.

Onderzoeksrapport

In opdracht van de gemeente Zaltbommel heeft het Bureau voor Toegepast Historisch Onderzoek dit onderzoek uitgevoerd. Het onderzoeksrapport is klaar:

Ruimte voor reacties

Hebt u vragen? Of wilt u reageren op het onderzoek? Mail dan naar info@zaltbommel.nl onder vermelding van: 'Rapport Joodse bezittingen'. Vermeld alstublieft uw naam, adres en woonplaats in de e-mail.