Lees pagina voor

Cameratoezicht

In de gemeente Zaltbommel zijn verschillende gebieden aangewezen waar gemeentelijk cameratoezicht plaatsvindt, namelijk in de binnenstad en bij het station. Met behulp van deze camera’s handhaven we de openbare orde en voorkomen we strafbare feiten die de openbare orde en rust verstoren.

Daarnaast heeft de politie zogeheten ANPR camera’s in de gemeente staan. ANPR is automatische kentekenplaatherkenning. Meer informatie hierover vindt u op de website van de politie (Deze link gaat naar een externe website).

Evaluatie cameratoezicht 2023

Cameratoezicht is een zwaar middel. Vanwege de inbreuk op de privacy mag het pas worden ingezet als andere maatregelen niet het gewenste effect hebben gehad. Eind 2023 evalueerden we het cameratoezicht in de openbare ruimte van de winkelgebieden De Vergt, De Schans en De Portage. In deze winkelgebieden was het aantal incidenten erg klein. Vandaar dat het cameratoezicht is gestopt.

Meer informatie vindt u in het rapport evaluatie cameratoezicht (PDF, 976.4 kB).

Camerabeelden inzien of opvragen (na ongeval of misdrijf).

U kunt deze beelden niet zelf inzien. Geef bij uw aangifte aan dat er een camera hangt. De politie vraagt deze beelden dan op. Dit moet binnen 14 dagen van het ongeval of misdrijf gebeurd zijn.

Wat zijn de regels voor camera’s rondom uw woning?

Regels voor camera's rondom uw woning vindt u op de website van De Autoriteit Persoonsgegevens (Deze link gaat naar een externe website).

Benieuwd wat u zelf kunt doen?

Kijk dan op de website van Het Juridisch Loket (Deze link gaat naar een externe website).