Lees pagina voor

Carien van Boxtel - 'Galanthofiel' in Zaltbommel

Al van jongs af aan koesterde Carien van Boxtel een fascinatie voor de Galanthus, beter bekend als het sneeuwklokje. "Als kind las ik het verhaal van Jip en Janneke, waarin werd verteld dat de sneeuwklokjes zachtjes rinkelen wanneer je je oor ertegen houdt. Ik geloofde dat en ging zelf ook luisteren naar de sneeuwklokjes". Inmiddels heeft Carien van haar passie haar beroep gemaakt als tuinontwerper, waarbij ze haar liefde voor sneeuwklokjes deelt met anderen. Haar tuin herbergt nu een indrukwekkende verzameling van 25 verschillende soorten sneeuwklokjes. Daarom mag ze zichzelf een “galanthofiel”noemen.

Het eerste sneeuwklokje

Carien herinnert zich nog levendig het moment waarop ze haar eerste sneeuwklokjes in Zaltbommel plantte. "Een dierbare vriend uit de omgeving had zijn hele tuin bedekt met een tapijt van sneeuwklokjes. De aanblik ervan was waanzinnig. Hij stond me toe enkele van zijn exemplaren in mijn eigen tuin in Zaltbommel te planten en zo is mijn Bommelse collectie sneeuwklokjes ontstaan. Hoewel hij ons helaas heeft verlaten word ik in deze tijd aan hem en zijn mooie sneeuwklokkentuin herinnerd door deze prachtige bloemen" deelt Carien met een warme glimlach.

Geschikt voor onze gemeente

Sneeuwklokjes groeien uitstekend in kalkrijke en kleiige grond waardoor ze geschikt zijn voor onze gemeente. Daarom heeft Carien een missie op zich genomen. “Ik vind het belangrijk dat mensen kunnen genieten van deze prachtige bloemen, niet alleen in mijn eigen tuin maar ook in de openbare ruimte. Ik heb het voorrecht gehad om betrokken te zijn bij verschillende mooie projecten zoals de tuin rondom de kerk in Zaltbommel waar de sneeuwklokjes nu in volle bloei staan, de TorenTuin Zaltbommel en op de stadswallen waar ze uitstekend gedijen."

Oproep aan iedereen

Carien moedigt iedereen aan om juist in de nog donkere maand februari naar buiten te gaan: "De sneeuwklokjes bloeien nu prachtig door de hele gemeente, dus ga naar buiten en geniet ervan.” Daarnaast heeft ze ook een toekomstwens voor de gemeente: “In de gemeente Zaltbommel zou ik graag zien dat er overal in de bermen, plantsoenen, begraafplaatsen en tuinen sneeuwklokjes zullen bloeien. Er is zoveel potentieel. Ik hoop dat over 25 jaar alles bedekt is met een witte deken van sneeuwklokjes rond deze tijd van het jaar."

Carina in haar tuin, zittend op haar hurken bij een bedje van sneeuwklokken. Op de achtergrond zilveren ballonnen in de vorm van het getal 25.

Carien van Boxtel in haar tuin (beeld Wendelmoet van der Gugten)