Lees pagina voor

Het zilveren verhaal van Carla Bouman

Het zilveren verhaal van Carla Bouman

Al vier jaar vangt Carla thuis kittens op, met of zonder moederpoes, wanneer het asiel overspoeld wordt met nestjes en zwangere poezen. Hoe kwam zij tot deze keuze? Voor Carla is het antwoord simpel: “In deze tijd van het jaar worden ontelbaar veel kittens geboren. Asielen puilen uit. De kittens zijn nog zo kwetsbaar; sommige zijn zwak door ziekte of te jong om voor zichzelf te zorgen. De kans op een gezond leven en een goede start is veel groter wanneer ze liefdevol worden verzorgd in een gastgezin.”

Liefdevolle roeping

Met hulp van haar man en zoon ontfermt Carla zich over de jonge dieren. "Kittens verdienen het om thuis te socialiseren en te wennen aan het alledaagse," legt Carla uit. "Het liefst in een gezinssituatie, zoals bij ons, waar ze kunnen opgroeien tussen kinderen, andere huisdieren en de alledaagse drukte. Ik voelde me geroepen om dat te kunnen bieden, hoe intensief het ook is.” Want hoewel gastgezin zijn voor kittens heel leuk klinkt, vraagt het ook veel zorg en aandacht. “Je bent constant bezig met ze. Naar de dierenarts voor vaccinaties, zorgen voor ze als ze ziek zijn. En als ze nog te jong zijn om voor zichzelf te zorgen en er geen moederpoes is, betekent dat elke twee uur voeden met een flesje."

De juiste match

Het werk stopt niet bij het verzorgen van de kittens; een belangrijk onderdeel is ook het vinden van de juiste match tussen kitten en het toekomstige gezin. "Het is voor mij heel belangrijk om te weten waar ze terechtkomen," deelt Carla. Dat verzekert haar dat de kittens een liefdevol thuis vinden, passend bij hun karakter. Als voorbeeld herinnert Carla zich één van de kittens die ze ooit opving. “Haar naam was Ushi, en ze kwam samen met broertje, zusje en moeder bij ons. Ze was al die tijd een heel bang katje. Totdat haar broertje en zusje werden geadopteerd en ze alleen achterbleef. Ze veranderde langzaam in een katje die graag omringd werd door mensen. "En zo hebben we toch een warm thuis voor haar kunnen vinden."

Meer gastgezinnen welkom

Op dit moment beschikt het dierenasiel De Bommelerwaard over ongeveer 11 gastgezinnen die zich inzetten voor de zorg van kittens. Maar extra gezinnen zijn zeker geen overbodige luxe en daarom doet Carla een oproep: "We zijn altijd op zoek naar gastgezinnen die ons willen helpen om kittens tijdelijk een warm thuis te bieden waar ze goed kunnen wennen aan mensen en andere dieren." Dus mochten mensen geïnteresseerd zijn en meer informatie willen over de voorwaarden, dan kunnen zij zich melden bij dierenasiel De Bommelerwaard."

Carla Bouman in het dierenasiel. Ze houdt een kleine kitten vast. Op de achtergrond zie je zilveren ballonnen in de vorm van het getal 25.

Carla Bouman in de 'Kittenkamer'. (Beeld: Wendelmoet van der Gugten)