Lees pagina voor

Het zilveren verhaal van de ChiLLRunners

Het zilveren verhaal van de CHiLLrunners

In 2017 richtten Karen de Bondt en Pieter Elias de hardloopgroep CHiLLrunning op. Het idee was om een alternatief te bieden naast de meer traditionele hardloopgroepen en methoden. Uit hun verhaal blijkt dat deze groep meer is dan alleen een aantal mensen die samen rennen. In de groep draait het vooral om saamhorigheid, steun en het delen van een passie voor beweging en gezondheid.

CHiLL hardlopen

Karen vertelt hoe CHiLLrunning ooit is ontstaan. "Als trainers van de atletiekunie ontdekten Pieter en ik tijdens onze opleiding dat er verschillende manieren zijn om te hardlopen, passend bij verschillende behoeften. Daar zijn we verder onderzoek naar gaan doen.” Voor Karen bleek hardlopen op neusademhaling het beste te werken. Het zorgt voor meer rust in je lijf en het loopt dus veel relaxter. Met die kennis begon Karen daarna met het geven van mindfulness trainingen. “Mensen die bij mij op training kwamen hadden na vijf weken behoefte aan meer. Misschien moeten we dan toch maar een groep starten.” En zo ontstond CHiLLrunning. Karen legt uit: “In onze trainingen passen we naast ademhalingstechniek diverse alternatieve hardlooptechnieken toe, zoals natural running of barefootrunning. We werken aan de loophouding en genieten van onze mooie omgeving. CHiLL dus.” Bij de start bestond de groep uit ongeveer 10 leden en sindsdien groeit dit aantal organisch. Dus mensen komen en gaan of stappen soms tijdelijk uit vanwege een blessure. En de CHiLLrunners komen uit alle windstreken: Culemborg, Geldermalsen, Alem, Kerkdriel, Wellseind, Zuilichem en natuurlijk Zaltbommel.

Iedereen is welkom

Of je nu een ervaren hardloper bent op zoek naar een nieuwe uitdaging, of gewoon op zoek bent naar een gemeenschap om deel van uit te maken. Iedereen is welkom bij CHiLLrunning. Pieter legt uit: “We hopen met deze groep jong en oud aan te trekken. Op het moment is het jongste lid 17 jaar en de oudste 64 jaar. Als diverse groep met elkaar trainen en lol hebben met elkaar, dat is het idee.” De CHiLLrunners trainen drie keer in de week, namelijk maandagavond, woensdagochtend en vrijdagochtend. Eén van de leden, Deborah, vertelt wat haar zo aanspreekt aan CHiLLrunning. “We trainen op diverse plekken. Meestal in Zaltbommel, soms in Neerijnen of in de Drunense Duinen. We zijn onlangs een weekend weggeweest met z’n allen. Heel gezellig!” En uitdagingen zijn er genoeg. “Over een halfjaar gaan we naar de kustmarathon in Zeeland. Daarnaast lopen we met een groot deel van onze groep op 21 juni de Midzomernacht Halve Marathon hier in Zaltbommel.”

Een bijzondere band

Wat CHiLLrunning echt waardevol maakt, is niet alleen het sporten, maar het gevoel van saamhorigheid. Karen wijst naar het logo op hun shirts, een knipoog en een smiley. "Dit symboliseert niet alleen onze groep, maar ook onze benadering van hardlopen, namelijk op neusademhaling. We zijn meer dan alleen een hardloopgroep; we zijn een familie die elkaar steunt, inspireert en samen groeit." Zo is één van onze leden momenteel ernstig ziek. Anderhalf jaar geleden zou hij nog maar drie weken te leven hebben. We besloten om hem helemaal mee te nemen in onze trainingen, te omarmen. Meer kun je niet doen. Er alleen maar zijn en zoveel mogelijk rust en liefde geven. En hij traint nog altijd regelmatig mee. En dat maakt zo’n groep zo ontzettend waardevol omdat diegene daar ook zoveel energie uithaalt. Dat is magisch!”

Groepsfoto van 12 chilrunners in hardloop outfit. Twee runners houden zilveren ballonnen vast in de vorm van het getal 25

12 van de 25 CHiLLrunners. (Beeld Wendelmoet van der Gugten)