Lees pagina voor

Kees Metz, Prins carnaval van Mispelgat

Kees Metz, Prins Carnaval van Mispelgat

In 1999, na de herindeling, werd Kees Metz gekroond tot de allereerste Prins Carnaval van Mispelgat. Terugblikkend op die tijd, herinnert Kees zich de bijzondere ervaringen. "Het eerste jaar als Prins Carnaval was prachtig. Je maakt dingen mee die je nooit op andere momenten meemaakt. Je bezoekt allerlei plekken en tijdens de optocht sta je op de prinsenwagen en word je toegejuicht door iedereen. Dat ben je niet gewend”, vertelt Kees met veel enthousiasme.

Sleuteloverdracht op het bordes

Een bijzonder moment tijdens de carnaval is de symbolische sleuteloverdracht op het bordes, waarbij de burgemeester de sleutel van de stad overhandigt aan de Prins Carnaval en zijn raad van elf. In 1999 was het burgemeester Peereboom die de sleutel overdroeg. "In mijn toespraak vertelde ik dat het zo mooi was dat we nu carnaval vierden in de hele Bommelerwaard door de herindeling. Op de medaille die ik bij de burgemeester omhing stond daarom 'groot' Mispelgat, maar dat werd me niet in dank afgenomen", herinnert Kees zich met een glimlach. "De burgemeester reageerde niet direct, maar later vroeg ze me of ik dat nooit meer wilde doen. De herindeling lag gevoelig en er was al veel oppositie geweest. Ik ben vijf jaar Prins Carnaval geweest, maar ik heb dat punt nooit meer aangestipt."

Kees Metz als Prins Carnaval. Naast hem burgemeester Peereboom.

Kees Metz als Prins Carnaval in 1999. Rechts burgemeester Peereboom.

Toekomst van Zaltbommel

Naast zijn rol als Prins Carnaval heeft Kees, als oud-raadslid, ook een bredere kijk op de toekomst van de gemeente Zaltbommel. Op de vraag hoe de gemeente er over 25 jaar uit zal zien, geeft hij aan: “Ik ga nu misschien een politieke uitspraak doen, maar sinds de herindeling wordt er gesproken over de beperkte omvang van onze gemeente. We zijn een relatief kleine gemeente en waarschijnlijk te klein voor de toekomst. Wie weet horen we over 25 jaar wel bij Den Bosch. Maar hoe het er precies uit zal zien, daar heb ik geen antwoord op.”

Kees Metz, zittend aan een tafel in zijn huis. Achter hem een boekenkast en voor  het raam hangen zilveren ballonnen die het getal 25 vormen.

Kees Metz in zijn woning (beeld Wendelmoet van der Gugten)