Lees pagina voor

Oud-burgemeester Peereboom

Het zilveren verhaal van oud-burgemeester Peereboom

In 1999 waren er verschillende herindelingen in Nederland, maar één herindeling ervan trok de aandacht van Nanny Peereboom: een herindeling van de gemeente Zaltbommel, die niet door iedereen met open armen werd ontvangen. Zij werd aangetrokken tot deze uitdaging en solliciteerde vastberaden naar de positie. “Het leek mij een mooie uitdaging om samen een nieuw gemeenschappelijk belang te vinden en zo een stevig fundament te leggen voor de nieuwe gemeente Zaltbommel”, vertelt Nanny Peereboom.

Een diverse samenleving

Naast de prachtige omgeving, koestert ze de diversiteit van de inwoners: “Het allermooiste van de gemeente Zaltbommel vind ik de grote verscheidenheid in achtergronden. Ik vond persoonlijk de gemeente Zaltbommel een mooie diverse afspiegeling van hoe de samenleving eruit zou moeten zien”.

Trots op de samenwerking

Nanny Peereboom benadrukte het bijzondere karakter van de beginfase van de herindeling, waarbij ze opmerkt: "Het was een moeilijke start met zo’n herindeling. Ik vond het heel bijzonder dat de gemeentesecretaris samen met de medewerkers, de wethouders en alle raadsleden echt hun schouders eronder gezet hebben. Er is hard gewerkt om samen het fundament onder deze gemeente zo goed en stevig mogelijk te krijgen."

Het allerleukste moment als burgemeester

Het hoogtepunt in haar tijd als burgemeester was de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaltbommel. “Het enthousiasme onder zowel kinderen als volwassenen was aanstekelijk, en ook de sfeer onder de Sinterklaasploeg was fantastisch. Later ontving ik zelfs een kaart van de ploeg. Ik ben dol op Sinterklaas, en hij merkte op dat hij dat kon voelen”, vertelt ze met een grote glimlach.

Burgemeester zijn is als een jas

Al heeft Nanny Peereboom een mooie tijd gehad als burgemeester, ze benadrukt hoe belangrijk het is om het als functie te blijven zien. “Ik was ontzettend dankbaar om burgemeester te worden, maar tegelijkertijd besefte ik dat het slechts een functie is. Ik realiseerde me dat ik als persoon niet wezenlijk was veranderd. De functie voelde als een mooie jas, waarin ik me comfortabel en soms zelfverzekerder voelde. Echter, het was ook belangrijk om te beseffen dat wanneer je die jas uittrekt, je nog steeds dezelfde persoon bent en je daar ook prettig bij voelt”, aldus Peereboom.

Nanny Peereboom in de oude burgemeesterskamer in het oude stadhuismet links in beeld zilveren ballonnen die het getal 25 vormen

Oud-burgemeester Nanny Peereboom in de 'burgemeesters kamer' in het Oude Stadhuis (Beeld Wendelmoet van der Gugten)