Lees pagina voor

Rein van Willigen uit Zaltbommel -passie voor Disney

Rein van Willigen uit Zaltbommel - passie voor Disney

25 jaar geleden kwam Reins boek, 'Mou$e Entertainment', uit. Het was het eerste Nederlandstalige boek over de geschiedenis van Disney, een mijlpaal die Rein met trots koestert. Het boek werpt een veelzijdige blik op het Disney-bedrijf. Het focust op de man Walt Disney, maar ook op de periode na zijn overlijden tot 1999. En hoe het bedrijf transformeerde tot een keihard dollar-imperium. Het huidige Disney is voor Rein niet interessant. “Star Wars en Marvel is voor mij geen Disney. Disney is voor mij Sneeuwwitje, Pinokkio en uiteraard Fantasia.”

Levenslange passie voor Disney

Reins passie voor Disney begon als kind met het Donald Duck weekblad. Met zijn moeder ging hij regelmatig mee naar Amsterdam om zijn verzameling uit te breiden. “Op de markt kocht ik Donald Duckjes voor vijf cent per stuk en zes voor een kwartje.” Zijn onschuldige liefde voor strips groeide uit tot een grote passie voor Disney. En nog steeds kleurt Disney zijn leven. Is het niet vreemd is dat iemand van zijn leeftijd nog met Disney bezig is? Rein zegt gevat: "Weet je wat vreemd is? Dat mensen van SBS6 met een camera op de stoep staan en vragen of ze binnen mogen komen."

Bijzondere ontmoetingen

Tijdens zijn carrière als journalist had Rein persoonlijke ontmoetingen met iconen zoals Roy Disney en tekenaars die aan de grote tekenfilms hadden gewerkt. Zijn betrokkenheid ging verder dan alleen woorden op papier; hij dook in de studio's en sprak met de mensen die het magische rijk tot leven brachten.

Feestelijke herinneringen aan boeklancering

Terug naar de lancering van "Mou$e Entertainment" 25 jaar geleden. Het was een groots feest in de Brabanthallen. Albert Verlinde nam het eerste exemplaar in ontvangst. Het waren drukke dagen met signeersessies en interviews. “In twee dagen tijd heb ik 200 boeken zitten signeren. Je krijgt de echte liefhebber aan je kraam. Ik weet niet hoeveel aandacht via radio, tv, kranten, tijdschriften. Ja, wie kwam er niet.” Als journalist was het voor Rein een bijzondere ervaring om het hele mediacircus van de andere kant mee te maken. Nu was hij zelf het middelpunt.

Stad met een dorps karakter

En ook in Zaltbommel is Rein geen onbekende. Als trotse inwoner beschrijft hij de stad als een groot gezellig dorp. ”Je hoort altijd wel iemand roepen vanaf het terras of de burgemeester die voorbij fietst met zijn vrouw. Ze zeggen altijd tegen mij: jij kent iedereen. Maar het is andersom. Iedereen kent mij!” merkt Rein grappend op.

Rein van Willigen in zijn woonkamer met een afbeelding van het boek Mou$e entertainment en zilveren ballonnen op de achtergrond die het getal 25 vormen

Rein van Willigen in zijn woonkamer (beeld Wendelmoet van der Gugten)