Lees pagina voor

Stichting Matthäus Passion Zaltbommel

Al 58 jaar lang, op palmzaterdag, wordt de Matthäus Passion opgevoerd in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Donja van der Waal, voorzitter van de stichting, benadrukt het essentiële karakter van de vrijwilligers: "Onze 25 vrijwilligers zijn onmisbaar om jaar na jaar zo'n 500 bezoekers te ontvangen en het evenement in goede banen te leiden". Jolanda van Dooijeweert, Mary Grootes en Marjan Burg zijn al jarenlang trouwe vrijwilligers bij de Matthäus Passion. Mary herinnert zich nog goed hoe ze destijds begon: "Ik werkte bij een bedrijf dat een sponsor was van de Matthäus Passion en kreeg vrijkaarten. Ik wilde graag gaan, maar na mijn pensioen kon dat niet meer. Daarom ben ik vrijwilliger geworden en geniet ik nu weer jaarlijks van de Matthäus”.

Diverse taken

De vrijwilligers van de Matthäus Passion Zaltbommel vervullen veel verschillende taken. Jolanda licht toe: "De taken zijn heel divers. In de ochtend starten we met een briefing en krijgt iedereen een taak. Van het plaatsen van stoelen tot het verzorgen van maaltijden voor de muzikanten, er komt veel bij kijken. Het is altijd één dag, maar die dag is gevuld met voorbereidingen, organisatie en ’s avonds natuurlijk het verwelkomen van gasten”. Marjan benadrukt de samenhorigheid onder de vrijwilligers: "Het allerleukste is de samenwerking. We zijn een hechte groep die gezamenlijk een fantastische Matthäus neerzet”.

Voor jong en oud

Donja benadrukt het belang van het betrekken van de jeugd bij de Matthäus Passion. "Kinderen zijn onze toekomst", zegt ze met een glimlach. “Daarom werken we samen met verschillende organisaties om jongeren al vroeg kennis te laten maken met deze prachtige muzikale traditie. We zijn verheugd om jong talent een podium te bieden tijdens de uitvoering. Ik vond het heel bijzonder toen Heleen Bongenaar (toen 22 jaar) uit Kerkwijk hier in 2018 haar eerste sopraan solo in een Matthäus Passion heeft gedaan op het podium. Iedereen had kippenvel".

Iedere uitvoering is uniek

Een van de uitvoeringen van de Matthäus Passion staat Marjan nog goed bij: "Er is één Matthäus waar ik de hele tijd op de preekstoel heb gezeten en dat was echt fantastisch. Nu kan dat helaas niet meer, maar dat vond ik echt geweldig”. Jolanda voegt daaraan toe: "Elke uitvoering is hetzelfde en toch ook weer anders. Het is elk jaar weer prachtig”.

3 vrijwilliger van de Mattheus Passion in de Sint Maartenskerk. Linksboven zijn de zilveren ballonnen zichtbaar in de vorm van het getal 25

Van links naar rechts: vrijwilligers Jolanda van Dooijeweert, Mary Grootes en Marjan Burg (beeld Wendelmoet van der Gugten)