Waalbandijk 36, woonhuis

Adres: Waalbandijk 36, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 AH Gameren
Straat + huisnummer: Waalbandijk 36
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie P, nr. 205

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1800
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 12 januari 1995
Datum foto’s: 10 augustus 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Waalbandijk 36 in GamerenKadastrale kaart Waalbandijk 36 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Dit woonhuis is één van de oudere buitendijkse huizen en werd omstreeks 1800 gebouwd door Arien Dircksz. van den Oever, bakker en azijntapper. Het is gelegen tegen de dijk met het woonhuis op dijkniveau. In 1901 werd het pand gekocht door Gijsbert Frederik de Jongh, die het gebruikte als woonhuis voor zijn koetsier.

Foto van woonhuis aan de Waalbandijk 36 in Gameren

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondplan en telt twee bouwlagen - waarvan de tweede bouwlaag op dijkniveau - en een zolder. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en wit geschilderd. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Rondom loopt een zwart geteerde plint.

Voorgevel

Door de situering tegen de dijk beslaat de voorgevel slechts één bouwlaag en een zolder. Rechts in het gevelvlak is de entree geplaatst, bestaande uit een houten deur met een 3-ruits bovenlicht. De entree is bereikbaar via drie hardstenen stoeptreden. Links daarvan bevindt zich een 6-ruits schuifvenster, voorzien van luiken. Deur en vensters zijn geplaatst onder een strek. De zolderverdieping bevat een klein 6-ruits schuifvenster onder een rollaag. Langs de dakrand loopt een houten daklijst met windveer.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het onder dijkniveau gelegen gevelvlak, geheel rechts, een houten deur. Voor het overige is deze gevel blind.

Rechter zijgevel

In de rechter zijgevel is in het onder dijkniveau gelegen gevelvlak geheel links een houten deur geplaatst met een 3-ruits bovenlicht. Rechts daarvan een 9-ruits schuifvenster, dat is voorzien van luiken en een klein, vierkant 4-ruits venster. Daarboven, ter hoogte van het woongedeelte op dijkniveau, bevindt zich een 6-ruits schuifvenster, voorzien van luiken. De vensters zijn geplaatst onder een rollaag.

Achtergevel

De achtergevel bevat in het onder dijkniveau gelegen gevelvlak een klein 4-ruits schuifvenster. Daarboven, ter hoogte van het woongedeelte op dijkniveau, bevindt zich een 6-ruits schuifvenster en een niet-oorspronkelijk, dubbel venster, voorzien van een roedeverdeling. De zolderverdieping heeft een 6-ruits schuifvenster.

Dak

Het pand is voorzien van een zadeldak dat grotendeels is gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. Het linker dakvlak bevat deels ook rode oud Hollandse pannen. Een gemetselde schoorsteen staat in het linker dakvlak.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. voorbeeld van één van de oudere buitendijkse huizen in Gameren, waarvan het oorspronkelijke karakter goed bewaard is gebleven.

Stedenbouwkundige criteria

a. onderdeel van een historisch gegroeid dijklint en daarin een beeldbepalende rol spelend door de markante ligging in het dijklichaam.

Terug

Waalbandijk 36, woonhuis op een kaart getoond.
?>