Lees pagina voor

Gamerschestraat 21-23, winkel met bovenwoning

Adres: Gamerschestraat 21-23, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AP Zaltbommel
Straat + huisnummer: Gamerschestraat 21-23
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 4065

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 20 oktober 1992

Oorspronkelijke functie: -
Huidige functie: winkel met bovenwoning

Bouwjaar: ca. 1915
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: -
Datum beschrijving: -
Datum foto’s: -

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Gamerschestraat 21-23 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Gamerschestraat 21-23 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand, een winkel met bovenwoning, is gelegen in de aaneengesloten zuidelijke gevelwand van de Gamerschestraat. Door zijn hoogte en breedte is het pand een opvallende verschijning temidden van de veel lagere belendende panden.

Plattegrond en opbouw

Het pand bezit een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen.

Foto van Gamerschestraat 21-23 in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is drie traveeën breed. De pui is geheel gemoderniseerd.
De tweede en de derde bouwlaag zijn gemetseld in baksteen in kruisverband.
De tweede bouwlaag bezit ter hoogte van de bovendorpels van de vensters een steens rollaag. Ook boven de vensters van de derde bouwlaag bevindt zich een steens rollaag. De tweede bouwlaag bezit in de middenas een smalle driezijdige houten erker (zogenaamd oriël) met houten borstwering met schrotenpanelen, in alle zijden een smal enkelruits schuifraam met gekleurd glas-in-lood in het bovendeel, een houten gootlijst en een zinken koepelvormig schilddakje. Aan weerszijden van de erker bevindt zich een venster met steens rollaag, ongeprofileerd kozijn en enkelruits schuifraam met gekleurd glas-in-lood in het bovendeel. Boven deze vensters bevindt zich telkens een groen geglazuurde ingemetselde gedecoreerde steen.
De derde bouwlaag bezit in de middenas een breed venster met kozijn met twee tussenstijlen, een breed enkelruits schuifraam in het midden en smalle enkelruits schuiframen aan weerszijden, alle met gekleurd glas-in-lood in de bovendelen. De beide andere traveeën bezitten een venster met 2-ruits stolpraam en enkelruits bovenlicht met gekleurd glas-in-lood. Boven deze vensters bevindt zich een breed in siermetselwerk uitgevoerd fries, van onder naar boven bestaande uit een bakstenen tandlijst, een fries met ruitvormige baksteendecoraties met in de middelste ruitvorm een geglazuurde steen als elders in de gevel. Boven dit fries bevindt zich nog een hoge bakstenen tandlijst.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is grotendeels blind en bezit staafankers. Links van de middenas bezit de gevel vlak onder de houten bakgoot een klein venster met enkelruits raampje. In de middenas bevindt zich een gepleisterd dakhuis met een groot venster met 6-ruits raam.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel is, voor zover zichtbaar, blind en bezit staafankers

Achtergevel

De afgeknotte topgevel aan de achterzijde bezit in de tweede bouwlaag een breed venster. Het metselwerk is hier grotendeels vernieuwd. De derde bouwlaag bezit rechts een moderne dubbele balkondeur naar een balkon met houten balustrade. Verder bezit de derde bouwlaag een venster met steens rollaag, kozijn met middenstijl en enkelruits ramen met dito bovenlichten. In de top van de gevel bevindt zich een venster met rollaag, bakstenen lekdorpel, kozijn met middenstijl en twee 4-ruits ramen.

Dak

Het pand heeft een driezijdig omlopend afgeplat schilddak. Het is gedekt met gesmoorde Tuiles du Nord-pannen en hoekkepervorsten. Aan de achterzijde bevindt zich een afgeknotte topgevel. Op het voorschild bevindt zich een kleine dakkapel met plat dak en 4-ruits stolpraam.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. voorgevel uit omstreeks 1915-1920, die vooral wat betreft de tweede en derde bouwlaag gaaf bewaard is gebleven en een aantal goede details vertoont (siermetselwerk, hangend erkertje, glas-in-lood in art deco-stijl, gedecoreerde gevelstenen). (De pui is gemoderniseerd).

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering in een karakteristieke aaneengesloten gevelwand.

Cultuurhistorische criteria

a. onderdeel van een gevelwand, die een zeer geschakeerd beeld vertoont van vooral historische panden, die als gevolg van latere wijzigingen en moderniseringen wisselende architectonische kwaliteiten bezitten.

Gamerschestraat 21-23, winkel met bovenwoning op een kaart getoond.