Lees pagina voor

Gamerschestraat 27, winkel en woonhuis

Adres: Gamerschestraat 27, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AP Zaltbommel
Straat + huisnummer: Gamerschestraat 27
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 1323

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 januari 2006

Oorspronkelijke functie:  woonhuis
Huidige functie: winkel en woonhuis

Bouwjaar voorgevel: tweede helft 19de eeuw; winkelpui: 1907
Architect: -
Bouwstijl: voorgevel: neoclassicistisch; winkelpui: art nouveau

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/december 2004
Datum foto’s: november 2004

Bronnen: D.B.M. Hermans, ’t Welvaere van de Stadt Salt Bommel, een     eeuw winkelpuien in Zaltbommel, Arnhem-Zaltbommel 1993, blz. 16.

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Gamerschestraat 27 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Gamerschestraat 27 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt tussen twee belendende panden in de gesloten zuidelijke gevelwand van de Gamerschestraat en heeft, gezien de hoogte van de begane grond en de breedte en diepte van het perceel, een laatmiddeleeuwse oorsprong. De winkelpui is aan het begin van de 20ste eeuw geplaatst en bood toegang tot slijterij en café “Royal” en later tot de winkel van slagerij De Vries. Vóór het plaatsen van de pui had het pand een bij de bovengevel behorende “woonpui” met ingang en aan weerszijden twee vensters. Rond 1920 is het hoge zadeldak vervangen door het huidige afgeplatte lagere dak. In die tijd zijn ook de kozijnen met 9-ruits schuiframen vervangen voor de huidige T-ramen.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond. Het is twee bouwlagen hoog onder een afgeplat zadeldak met voorschild, waarvan de nokrichting evenwijdig op de voorgevel staat. Het pand heeft een bakstenen lijstgevel, gemetseld in kruisverband. De gevel is in een vaalbruine kleur geschilderd. Aan de bovenzijde wordt de voorgevel afgesloten door een hoofdgestel. De plint onder de pui is gepleisterd, net als de ruimte tussen plint en pui. De kozijnen en het hoofdgestel zijn in gebroken wit geschilderd; de deuren en de raampartijen zijn in donkergroen uitgevoerd.

Foto van Gamerschestraat 27 in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch van opbouw. Op de begane grond bevindt zich over de gehele breedte een pui met hardstenen gepleisterde plint. De pui bestaat uit een winkelgedeelte aan de linkerkant en een opgang aan de rechterkant. De winkelpui heeft in het midden boven een verhoging een 2-ruits paneeldeur tussen houten kozijnstijlen met vellingkanten, die op hardstenen neuten steunen. Het kalf is geprofileerd; het enkelruits bovenlicht erboven getoogd aan de bovenzijde. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een etalageraam met eveneens getoogde bovenzijde. Rechts van de winkelpui bevindt zich de verhoogde ingang naar de bovenwoning. De deur is identiek aan die van de winkelpui en heeft boven het geprofileerde kalf een enkelruits bovenlicht dat aan de bovenzijde licht getoogd is. Deze deur is geplaatst tussen twee gepleisterde pilasters. Deze twee pilasters hebben, net als de pilaster uiterst links van de pui, ingesneden bloemmotieven en zijn aan de bovenzijde voorzien van opgelegde delen. Deze bestaan uit cannelures die in consoles eindigen en over de gehele gevelbreedte een klassiek hoofdgestel van geprofileerde architraaf, glad fries en geprofileerde houten kroonlijst, dragen. Boven de pilasters is het hoofdgestel verkropt.
Op de eerste verdieping bevinden zich symmetrisch in de gevel twee vensters met T-schuiframen en duivejagers. Boven de vensters zijn anderhalf steens strekken aangebracht; aan de onderzijde zitten lekdorpels. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten architraaf, een smal fries en een geprofileerde houten bakgoot. Het hoofdgestel reikt niet geheel tot aan de hoeken van de gevel.

Linker zijgevel

Het pand staat met de linker zijgevel tegen het belendende pand (Gamerschestraat 25) aangebouwd en laat van de straatzijde geen details zien.

Rechter zijgevel

Het pand staat met de rechter zijgevel tegen het belendende pand (Gamerschestraat 29) aangebouwd en laat van de straatzijde geen details zien.

Achtergevel

Van de achtergevel zijn geen details beschikbaar.

Dak

Het afgeplatte zadeldak is gedekt met rode Hollandse pannen. Op het dakvlak aan de voorzijde bevindt zich direct boven de bakgoot een rond 1990 aangebrachte dakkapel met dubbelruits draairamen, omgeven door klauwstukken. De dakkapel heeft een plat dak en is aan de voorzijde voorzien van een geprofileerde gootlijst. Op het dakvlak aan de achterzijde is eveneens een dakkapel aangebracht. Nadere details over deze dakkapel zijn niet beschikbaar.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Voor het pand ligt een met tegels ingelegde stoep die uit drie hoogtelagen is opgebouwd. In de hoeken bevinden zich waaiervormig gebogen smeedijzeren stoephekken die met de hoekpilasters van de voorgevel verbonden zijn.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de neoclassicistische lijstgevel met vroeg 20ste-eeuwse pui;
b. de dwarsgeplaatste dakconstructie, die kenmerkend is voor de Gamerschestraat.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering in de markante en gevarieerde zuidelijke gevelwand van de Gamerschestraat.

Gamerschestraat 27, winkel en woonhuis op een kaart getoond.