Gamerschestraat 34, woonhuis

Adres: Gamerschestraat 34, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AS Zaltbommel
Straat + huisnummer: Gamerschestraat 34
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 2394

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:10 januari 2006

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: kantoor

Bouwjaar: vierde kwart 19de eeuw
Architect: -
Bouwstijl: neoclassicistisch

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/december 2004
Datum foto’s: november 2004

Bronnen: bouwdossiers Streekarchief Bommelerwaard (SAB)

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Gamerschestraat 34 in Zaltbommel

Kadastrale kaart Gamerschestraat 34 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt op de hoek van de gesloten noordelijke gevelwand van de Gamerschestraat en het Walstraatje en past in stijl en afmeting bij de belendende bebouwing. Het werd kort voor 1900 in één opzet als woonhuis gebouwd. Op een oude foto uit circa het derde kwart van de 19de eeuw is op hetzelfde perceel nog een Oudhollandse gevel met de nokrichting haaks op de voorgevel te zien. Rechts van dit voormalige pand is een tuin of binnenplaats afgebeeld. Die situatie is reeds terug te vinden op de kadastrale kaart van 1832.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond. Het is twee bouwlagen hoog onder een afgeplat schilddak. De gevel is vijf vensters breed en heeft een diep portiek. De plint is van natuursteen, evenals de geprofileerde cordonlijsten, de waterlijst tussen de twee bouwlagen en de stoep in de portiek. De kozijnen zijn gebroken wit geschilderd; de deur en de raampartijen zijn in donkergroen uitgevoerd.  

Foto van Gamerschestraat 34 in Zaltbommel


Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch van indeling met de ingang in een middenrisaliet met aan weerszijden twee vensters. De vensters van de eerste verdieping liggen loodrecht boven die van de begane grond en de ingang. Alle vensters zijn voorzien van persiennes. De hoeken van het pand worden gemarkeerd door hoeklisenen. Boven de plint is de gevel opgetrokken in baksteen in kruisverband.
Op de begane grond wordt de hardstenen plint onderbroken door een hardstenen trap die het portiek inleidt. Aan de bovenzijde van de portiekingang bevindt zich een anderhalf steens rondboog. In het portiek is in de ingang een dubbele paneeldeur met gietijzeren roosters geplaatst. Boven het kalf zit een halfrond, enkelruits bovenlicht. De neuten en de onderdorpel zijn van hardsteen. De vensters aan weerszijden van de ingang zijn licht getoogd en hebben een anderhalf steens strek. De aangebracht T-schuiframen hebben gekleurd glas-in-lood. Direct onder de vensters loopt over de gehele breedte van de voorgevel een geprofileerde cordonlijst.
Tussen de begane grond en de eerste verdieping is een cordonlijst aangebracht. De vijf vensters van de eerste verdieping zijn gelijk aan die van de begane grond. Ze hebben echter in tegenstelling tot de benedenvensters lekdorpels. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten met een klassiek hoofdgestel, bestaande uit een geprofileerd architraaf, een glad fries en een geprofileerde kroonlijst. Het hoofdgestel verkropt boven het middenrisaliet en bij de hoeklisenen en loopt bij de linkerhoek in de linker zijgevel over.

De linker zijgevel

De linker zijgevel is wit gepleisterd en heeft blokvoegen. Op de begane grond bevindt zich geheel links in de gevel een licht getoogd venster met T-schuifraam waarbij in het bovenlicht glas-in-lood is geplaatst. Boven het venster is door middels van blokvoegen een strek in het pleisterwerk aangebracht. Onder het venster bevindt zich een lekdorpel. Naast dit venster is de gevel blind en wordt aan de bovenzijde afgesloten met eenzelfde klassiek hoofdgestel als bij de voorgevel.

Rechter zijgevel

Het pand staat met de rechtergevel tegen belendend pand Gamerschestraat 32-32b aangebouwd.

Achtergevel

De achtergevel is wit gepleisterd, heeft blokvoegen en is asymmetrisch van indeling. Op de begane grond bevinden zich links twee licht getoogde vensters met T-schuiframen met enkelruits bovenlichten. Geheel rechts is een licht getoogd venster met T-schuifraam en glas-in-lood in het bovenlicht geplaatst. Dit venster eindigt iets hoger dan de andere twee vensters. In het midden is een ingang. Zowel boven de ingang als de vensters zijn strekken in het pleisterwerk aangebracht.
Op de eerste verdieping zijn loodrecht boven de twee vensters links en het venster rechts in de gevel, vensters met T-schuiframen en glas-in-lood in de bovenlichten geplaatst. Aan de bovenzijde bevinden zich strekken, onder de vensters zijn lekdorpels aangebracht. In het midden bevindt zich een drietal ramen met verschillende vormen. Aan de onderkant zit een oculusvenster met 6-ruits smeedijzeren raamwerk, daarboven is links een klein venster met enkelruits raam, en rechts een iets groter, licht getoogd venster met T-schuifraam en strek geplaatst. Deze laatste twee vensters hebben lekdorpels. De gevel wordt aan de bovenzijde met een houten boeiboord afgesloten.

Dak

Het omlopende afgeplatte schilddak is gedekt met leien in Maasdekking.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Voor de voorgevel ligt een stoep ingelegd met klinkers.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de bakstenen lijstgevel in neoclassicistische stijl.

Cultuurhistorische criteria

a. de uitstraling van de voorgevel in de noordelijke gevelwand van de Gamerschestraat;
b. de hoge authenticiteit van het pand.

Terug

Gamerschestraat 34, woonhuis op een kaart getoond.
?>