Gamerschestraat 69, winkel en woonhuis

Adres: Gamerschestraat 69, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AR Zaltbommel
Straat + huisnummer: Gamerschestraat 69
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 2399

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 januari 2006

Oorspronkelijke functie:  winkel en woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: -
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/december 2004
Datum foto’s: november 2004

Bronnen: bouwdossiers Streekarchief Bommelerwaard (SAB)

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Gamerschestraat 69 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Gamerschestraat 69 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt tussen twee belendende panden in de gesloten zuidelijke gevelwand van de Gamerschestraat en heeft gezien de hoogte van de begane grond en de breedte en diepte van het perceel een laat-middeleeuwse oorsprong. In 1929 is de voorgevel vernieuwd en een verdieping hoger opgetrokken. Hierbij werd het hoge zadeldak vervangen door een zadeldak met klein schuin plat. De kozijnen van de begane grond zijn in een later stadium gemoderniseerd, waarbij oude elementen opnieuw werden toegepast.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen. Het pand heeft een bakstenen lijstgevel, gemetseld in kruisverband, en heeft een hoge begane grond en een lagere eerste verdieping. Aan de bovenzijde wordt de voorgevel afgesloten door een houten bakgoot. De plint is van baksteen; de neuten en de onderdorpel van de deur van hardsteen. De kozijnen en het hoofdgestel zijn in gebroken wit geschilderd, de deur en de raampartijen zijn in donkergroen uitgevoerd.

Foto van Gamerschestraat 69 in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch van opbouw. Op de begane grond bevindt zich in het midden de ingang met een moderne houten voordeur. Boven het geprofileerde kalf zit een hoog 5-ruits bovenlicht. Aan weerszijden bevindt zich een modern venster, waarvan de 4-ruits bovenlichten met een smalle muurdam van de ingang is gescheiden. Ter hoogte van de enkelruits etalageramen zijn de muurdammen verdwenen en sluiten de vensterkozijnen aan op het deurkozijn. Boven vensters en ingang is een aaneengesloten anderhalf steens rollaag aangebracht.
De eerste verdieping heeft twee vensters met 6-ruits schuiframen en bakstenen lekdorpels. Boven de vensters is een aaneengesloten enkelsteens rollaag aangebracht. De voorgevel wordt afgesloten met een geprofileerde houten bakgoot, die aan de linkerzijde over de bakgoot van het belendende pand steekt. Aan de rechterzijde wijkt de houten bakgoot voor de kroonlijst van het belendende pand.

Linker zijgevel

Het pand staat met de linker zijgevel tegen belendend pand Gamerschestraat 67 aangebouwd en laat van de straatzijde geen details zien.

Rechter zijgevel

Het pand staat met de rechter zijgevel tegen belendend pand Gamerschestraat 71 aangebouwd en laat van de straatzijde geen details zien.

Achtergevel

Tegen de achtergevel is een aanbouw met plat dak gerealiseerd.

Dak

Het pand heeft een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de voorgevel. Het dakvlak aan de voorzijde is gedekt met rode platte Friese pannen; op de achterzijde liggen rode Hollandse pannen. In dit laatste dakvlak is een klein dakraam aangebracht.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Voor het pand ligt een eigen stoep. In de linkerhoek bevindt zich een waaiervormig gebogen smeedijzeren stoephek dat met de voorgevel is verbonden.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de inpandig aanwezige hangkamer.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering in de markante en gevarieerde zuidelijke gevelwand van de Gamerschestraat.

Terug

Gamerschestraat 69, winkel en woonhuis op een kaart getoond.
?>