Lees pagina voor

Kerkplein 11c, schuur

Adres: Kerkplein 11c, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 EK Zaltbommel
Straat + huisnummer: Kerkplein 11c
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 2841

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:11 februari 1992

Oorspronkelijke functie: schuur
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: -
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: F. Haans/aangevuld door: M. Witteveen
Datum beschrijving: 31 juli 1989/maart 1991
Datum foto’s: -

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Kerkplein 11c in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Kerkplein 11c in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand is gelegen op de zuidwestelijke hoek van de Kerkstraat en het Kerkplein.

Plattegrond en opbouw

De schuur heeft een rechthoekige plattegrond en een opbouw bestaande uit één bouwlaag. De topgevel met deeldeuren en hooiluik is gesitueerd aan de zijde van de Kerkstraat.
Zowel de gevel aan de Kerkstraat als die aan het Kerkplein is gepleisterd. In het pleisterwerk is een blokverband aangegeven.

Foto van Kerkplein 11c in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is gesitueerd aan de Kerkstraat. In de middenas van de voorgevel bevinden zich de deeldeuren onder een segmentboog. De opgeklampte deuren zijn donkergroen geverfd. In de rechterdeur is een winket (loopdeur) opgenomen. Onder de naald en de draaideuren van de deeldeuren zijn hardstenen blokken geplaatst. Rechts van de deeldeuren is een stalvenster geplaatst onder een getoogde strek. De gepleisterde lekdorpel is rechthoekig. Links van de deeldeuren bevinden zich twee stalvensters, gelijk aan het rechter stalvenster. Links naast deze vensters bevindt zich een opgeklampte staldeur geplaatst onder een segmentboog.

De geveltop waarachter zich de zoldering bevindt, is van de benedenverdieping gescheiden door een eenvoudige, gepleisterde rechthoekige lijst, die over de muurankers is heengetrokken. In de middenas van de geveltop bevindt zich een hooiluik. Dit luik is halfrond aan de bovenzijde en heeft dubbele opgeklampte deuren. De rondboog boven het luik en de kraagstenen waar de boog op rust, zijn uitgevoerd in stucwerk. Links en rechts van dit hooiluik bevinden zich halfronde stalvensters met gietijzeren roeden in waaiervorm, gevat in een houten kozijn. Bovenin de topgevel bevindt zich een klein rond venster. Het heeft gietijzeren roeden, met een stervormige 6-ruits verdeling.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is gesitueerd aan het Kerkplein. De gevel is gepleisterd. De pleisterlaag is op enkele plaatsen verdwenen, waardoor het muurwerk zichtbaar is. Dat bestaat uit handgebakken stenen en kalkmortel. Geheel links in deze gevel bevindt zich een opgeklampte staldeur onder een segmentboog. Naast deze deur bevinden zich twee halfronde stalvensters met gietijzeren roeden en een rechthoekige gepleisterde lekdorpel. De zijgevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een in gebroken wit geverfde houten bakgoot. Geheel links is een moderne vergaarbak met hemelwaterafvoer geplaatst.

Dak

Het pand heeft een zadeldak dat is gedekt met gesmoorde kruispannen.
Het dak heeft aan de zijde van de Kerkstraat een fraai gesneden windveer en een schijnspant met een geprofileerd haanhout en doorgestoken makelaar.

Reden van plaatsing

Stedenbouwkundige criteria

a. karakteristieke afsluiting van een fraaie beeldbepalende gevelrij aan de Kerkstraat
b. beeldbepalend voor zowel de Kerkstraat als het Kerkplein.

Cultuurhistorische criteria

a. één van de weinige in de stad bewaard gebleven schuren.

Kerkplein 11c, schuur op een kaart getoond.