Korte Strikstraat 4, woonhuis

Adres: Korte Strikstraat 4, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 EC Zaltbommel
Straat + huisnummer: Korte Strikstraat 4
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 2055

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 januari 2006

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: -
Architect: -
Bouwstijl: voorgevel neoclassicistisch

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/juni 2004
Datum foto’s: juni 2004

Bronnen: bouwdossiers Streekarchief Bommelerwaard (SAB)

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan de Korte Strikstraat 4 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Korte Strikstraat 4 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt aan de westzijde van de Korte Strikstraat en staat ingebouwd tussen een zijgevel van een woonhuis aan de Ruiterstraat aan de linkerkant en een voormalig koetshuis aan de rechterkant.

Plattegrond en opbouw

Het woonhuis is gebouwd op rechthoekige plattegrond en heeft twee bouwlagen met een zolderverdieping met borstwering. Het pand springt iets naar voren uit de rooilijn.
De voorgevel is een lijstgevel met klassiek hoofdgestel en heeft een grijsblauw geverfde pleisterlaag die van blokverband is voorzien. De zijgevels zijn ook voorzien van een grijsblauwe pleisterlaag, de blokgroeven ontbreken hier echter. De voorgevel heeft een zwart gepleisterde plint. De deur en de kozijnen zijn in diepblauw en wit schilderwerk uitgevoerd.

Foto van Korte Strikstraat 4 in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is regelmatig, maar niet helemaal symmetrisch van opbouw. In de pleisterlaag zijn blokvoegen aangebracht. Op de begane grond worden de strekken boven de deur en de vensters in blokverband aangegeven. De eerste verdieping ontbeert deze strekken.
Op de begane grond bevindt zich aan de linkerzijde een eenvoudige deur met geprofileerd kalf en een 2-ruits bovenlicht. Rechts van de deur bevinden zich twee 6-ruits schuifvensters met natuurstenen lekdorpels. Op de smalle muurdam tussen de twee vensters is een smeedijzeren ventilatierooster aangebracht.
Op de eerste verdieping bevinden zich symmetrisch in de gevel geplaatste dubbele draaivensters met bovenlichten en natuurstenen lekdorpels. Boven deze vensters bevindt zich een smalle, geprofileerde architraaf, een glad fries en een geprofileerde kroonlijst met bakgoot. Aan de onderkant van de kroonlijst is in het midden een kleine naad zichtbaar. Het boeiboord van de bakgoot is voorzien van een ojiefprofiel.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is voorzien van een blauwgrijze pleisterlaag. Ter hoogte van de vloer van de zolderverdieping zijn enkele muurankers zichtbaar. De wand wordt afgesloten met een houten bakgoot en een hemelwaterafvoer met vergaarbak is aan de rechterkant van de linker zijgevel geplaatst.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel is voorzien van een blauwgrijze pleisterlaag. De wand wordt afgesloten met een houten bakgoot en een hemelwaterafvoer met vergaarbak is aan de linkerkant van de rechter zijgevel geplaatst.

Achtergevel

De achtergevel is niet van de openbare weg af zichtbaar en daarom niet beschreven.

Dak

Het pand heeft een schilddak met de nok haaks op de voorgevel. Het dak is gedekt met gesmoorde muldenpannen. Op het schild aan de voorzijde is een dakkapel met een plat dak geplaatst. De dakkapel heeft een dubbel 2-ruits draaivenster en kleine zijvensters midden boven de gevel. Op het linker dakvlak is vooraan een klein dakraam zichtbaar. Een schoorsteen is niet waarneembaar, wel staat er een kleine aluminium rookgasafvoer vooraan op de nok.

Extra opmerking

De neoclassicistische lijstgevel dateert van omstreeks 1870. De borstwering op de zolderverdieping doet vermoeden dat het pand hiervoor waarschijnlijk beschikte over een topgevel. Een datering van voor ca. 1870 valt ook af te leiden uit de intekening van een pand met een zelfde oppervlakte op de kadastrale kaart van 1832.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de neoclassicistische lijstgevel met het gedetailleerde hoofdgestel.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering in de 19de-eeuwse gevelwand en de ligging voor de rooilijn.

Terug

Korte Strikstraat 4, woonhuis op een kaart getoond.
?>