Lees pagina voor

Maasstraat 24, woonhuis

Adres: Maasstraat 24, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 CN Zaltbommel
Straat + huisnummer: Maasstraat 24
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 3741

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:10 januari 2006

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: voorgevel ca. 1850
Architect: -
Bouwstijl: voorgevel neoclassicistisch

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving:1997/november 2004
Datum foto’s: november 2004

Bronnen: 

  • bouwdossiers Streekarchief Bommelerwaard (SAB)
  • G. van Tussenbroek, ‘Onder de daken van Zaltbommel, bouwen en wonen in de historische binnenstad (1350-1650), blz. 118.
  • Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan de Maasstraat 24 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Maasstraat 24 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt in de gesloten westelijke gevelwand van de Maasstraat, met aan de linkerzijde “Het Zevengestar”, een rijksmonument met een eenvoudige 18de-eeuwse voorgevel. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door zowel kleine en grote als oude en nieuwe panden.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond. Het is drie vensters breed en twee bouwlagen hoog. Het heeft een bakstenen gevel in kruisverband. Het pand heeft een lage, grijs gepleisterde plint. De muurdammen zijn breed. Het kozijnwerk en het hoofdgestel zijn zandgeel geschilderd; de raampartijen en de voordeur zijn in donkergroen uitgevoerd.

Foto van Maasstraat 24 in Zaltbommel


Voorgevel

Op de begane grond bevindt zich aan de rechterzijde een houten paneeldeur uit de 20ste eeuw. De deur heeft een natuurstenen onderdorpel en natuursteunen neuten. Het kalf boven de deur is geprofileerd. Boven het kalf bevindt zich een dubbelruits bovenlicht. Links van de deur bevinden zich twee vensters met 6-ruits schuiframen waarvan de weldorpels geprofileerd zij. Onder de vensters zitten hardstenen lekdorpels; boven de vensters zijn anderhalf steens strekken aangebracht. Aan weerszijden van de strekken zijn in totaal vier schieters zichtbaar.
Op de eerste verdieping zijn drie vensters met 4-ruits schuiframen loodrecht boven de beneden-vensters en de deur geplaatst. De vensters zijn even breed maar iets minder hoog dan die van de begane grond. Waarschijnlijk waren dit oorspronkelijk 6-ruits ramen, waarvan in de loop van de tijd de onderste roede verwijderd is. De lekdorpels zijn van hardsteen; de strekken boven de vensters zijn één steen hoog. Ook hier zijn aan weerszijden van de strekken in totaal vier schieters zichtbaar.
De gevel is aan de bovenzijde afgesloten met een hoofdgestel dat bestaat uit een eenvoudig geprofileerde architraaf, een glad fries, een tandlijst en een uitstekende gootlijst.

Linker zijgevel

De linker zijgevel staat niet haaks op de voorgevel, maar maakt een hoek van ca. 80 graden. Van de linker zijgevel is alleen het bovenste gedeelte zichtbaar. Het heeft een tuitvorm met in top een smalle, bakstenen schoorsteen. De gepleisterde gevel wordt bij de daklijn afgewerkt met een rollaag. Ter hoogte van de dakkapel is vooraan een klein, enkelruits venster met lekdorpel aangebracht.

Rechter zijgevel

Van de rechter zijgevel is alleen het bovenste gedeelte zichtbaar. Het heeft een tuitvorm met in top en smalle, bakstenen schoorsteen. De bakstenen gevel wordt bij de daklijn afgewerkt met een rollaag. Ter hoogte van de dakkapel is vooraan een klein, enkelruits venster met lekdorpel aangebracht. In de tuitgevel is nog een afdruk zichtbaar van de voormalige schoorsteen van belendend pand Maasstraat 22.

Achtergevel

De achtergevel is niet zichtbaar vanaf de openbare weg en daardoor niet beschreven.

Dak

Het pand heeft een zadeldak met de nok evenwijdig op de voorgevel. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In het midden is boven de goot een moderne dakkapel met plat dak en twee dubbele draairamen geplaatst. Deze dakkapel heeft een uitstekende en omlopende eenvoudig geprofileerde lijst.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Voor het pand ligt een lage, eigen stoep die met IJsselsteentjes is ingelegd.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de neoclassicistische lijstgevel.

Stedenbouwkundige criteria

a. de dominantie in de westelijke gevelwand van de Maasstraat;
b. de hoge authenticiteit.

Maasstraat 24, woonhuis op een kaart getoond.