Omhoeken 5, 5a t/m 5f, bedrijfsruimte

Adres: Omhoeken 5, 5a t/m 5f , Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 BD Zaltbommel
Straat + huisnummer: Omhoeken 5
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 3642

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  22 augustus 2006

Oorspronkelijke functie: bedrijfsruimte
Huidige functie:  Appartementen (5, 5a t/m 5e – Winkel (5f)

Bouwjaar: voorgevel derde kwart 19de eeuw
Architect: -
Bouwstijl: voorgevel eclectisch

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/november 2004
Datum foto’s: november 2004

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan de Omhoeken 5, 5a t/m 5f in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Omhoeken 5, 5a t/m 5f in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt aan de zuidelijke gevelwand van de Omhoeken en is in het derde kwart van de 19de eeuw gebouwd als koetshuis bij het pand Omhoeken 1-3. Het is in eclectische stijl uitgevoerd, een stijl die in Zaltbommel weinig voorkomt. In het vierde kwart van de 20ste eeuw zijn de oorspronkelijke deuren vervangen door moderne puien in verband met het vestigen van enkele zaken in het pand.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond en heeft een voorgevel van drie traveeën breed. Het is twee bouwlagen hoog, waarbij de eerste verdieping een stuk lager is dan de begane grond. Het pand heeft een zadeldak, waarvan de nok evenwijdig op de voorgevel staat. Het middendeel van de voorgevel is een topgevel, die met een steekkap op het zadeldak aansluit. De voorgevel is gepleisterd en heeft een grijs geverfde plint. De ingangen hebben aan de bovenzijde afgeschuinde hoeken. De originele kozijnen zijn in gebroken wit geschilderd.

Foto van Omhoeken 5,5a t/m 5f in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is grotendeels symmetrisch van opbouw. De brede middentravee risaleert en wordt bekroond door een topgevel. Op de begane grond van deze middentravee bevindt zich een brede korfboog. Deze wordt omgeven door een geprofileerde wenkbrauwboog met stucwerk consoles op geboortesteenhoogte en een masker op sluitsteenhoogte. De oorspronkelijke dubbele deur is vervangen door een moderne winkelpui. In de linker travee bevindt zich een ingang met een modern kozijn en een moderne deur. Alleen het kozijnwerk van het enkelruits bovenlicht is nog authentiek. Het aanwezige glas-in-lood is van latere datum. Het bovenste gedeelte van het bovenlicht wordt omgeven door een geprofileerde wenkbrauwboog op stucwerk consoles in de vorm van maskers. De ingang van de rechter travee is beduidend breder en heeft eveneens een moderne winkelpui. Ook deze brede ingang wordt omgeven door een geprofileerde wenkbrauwboog op stucwerk consoles. Tussen de begane grond en de eerste verdieping is een eenvoudig geprofileerde waterslaglijst aangebracht.
Op de eerste verdieping bevindt zich in het middenrisaliet een spitsboogvormig venster met een modern enkelruits raamkozijn en houten luiken. Boven dit venster zit een oculusvenster met gietijzeren roosramen. Een gelijk oculusvenster zit zowel in de linker als rechter travee. Onder deze twee oculusvensters bevindt zich een langwerpig spaarveld. De voorgevel wordt aan de bovenzijde afgesloten met een langs de topgevel doorlopende houten architraaf, een glad fries en geprofileerde houten kroonlijst.

Linker zijgevel

De linker zijgevel gaat schuil achter belendend pand Omhoeken 1-3

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel gaat schuil achter belendend pand Omhoeken 11

Achtergevel

Van de achtergevel zijn geen details bekend.

Dak

Het dakvlak aan de voorzijde is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen, die van het dakvlak aan de achterzijde zijn rood van kleur.

Bescherming

De bescherming betreft nadrukkelijk zowel het exterieur als het interieur

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de eenvoudig gedecoreerde voorgevel in eclectische stijl.

Stedenbouwkundige criteria

a. het beeldbepalende karakter in vorm, indeling en detaillering.

Cultuurhistorische criteria

a. de functie van koetshuis.

Terug

Omhoeken 5, 5a t/m 5f, bedrijfsruimte op een kaart getoond.
?>