Waalkade 40, woonhuis

Adres: Waalkade 40, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 CJ Zaltbommel
Straat + huisnummer: Waalkade 40
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 1961

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 22 augustus 2006

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie:  woonhuis

Bouwjaar: ca. 1875
Architect: -
Bouwstijl: eclectisch

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/september 2004
Datum foto’s: september 2004

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan de Waalkade 40 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Waalkade 40 in Zaltbommel (2015)    

Historie en ligging

Het pand ligt aan de zuidzijde van de Waalkade, de achtertuin grenst aan de lager gelegen steeg Bloemendaal. Een bakstenen trap zorgt voor de verbinding. De villa is rond 1875 met de voorgevel richting de rivier gebouwd en heeft door de tijd heen weinig veranderingen ondergaan.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond. Het is twee bouwlagen hoog onder een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de voorgevel. De voorgevel wordt over vrijwel de gehele breedte bekroond door een topgevel met zadeldak, waarvan de nok aansluit op de nok van het dwars geplaatste zadeldak.
Rechts tegen de achtergevel is een veelhoekige aanbouw met plat dak aangebouwd. De achtergevel van deze aanbouw is op de keermuur aan de Bloemendaal geplaatst.
Alle gevels zijn gepleisterd. De voorgevel is in crèmekleur uitgevoerd; de overige gevels zijn wit. Met een licht blauwgrijze plint. Het kozijnwerk en de houten balkonconsoles zijn in signaalviolet uitgevoerd; de deur in de linkerzijgevel in violetblauw.

Foto van Waalkade 40 in Zaltbommel


Voorgevel

De voorgevel is drie vensters breed en symmetrisch van indeling.
Op de begane grond bevinden zich drie licht getoogde vensters met houten lekdorpels, ongeprofileerde kozijnen en enkelruits schuiframen. De bovenlichten van de ramen hebben glas-in-lood. Boven de vensters en ter hoogte van het bovenste gedeelte van de bovenlichten zijn getoogde gepleisterde omlijstingen aangebracht.
Op de eerste verdieping bevindt zich in het midden een houten balkon met gietijzeren geprofileerde spijlen en geprofileerde afdeklijsten. Het balkon rust op twee rijk geornamenteerde houten consoles. Achter het balkon is een breed kozijn geplaatst. In het midden van dit kozijn bevindt zich een dubbele 2-ruits balkondeur met aan de onderkant houten panelen en in het bovenlicht persiennes. Aan weerszijden van de balkondeur zit een lager geplaatst venster met enkelruits schuifraam met 2-ruits bovenlicht. Uiterst links en rechts bevindt zich een blinde rondboognis met lekdorpel en geprofileerde, gepleisterde rondboog.
De gevel sluit aan de bovenzijde af met een geprofileerde, gestucte architraaf die zich boven de blinde rondboognissen splitst in twee separate lijsten. Eén volgt de topgevel, terwijl de andere een getoogde lijst vormt boven de balkondeur en -vensters. In het ontstane zwik boven de balkondeur is een oculusvenster geplaatst.

Linker zijgevel

Links in de linker zijgevel bevindt zich op de begane grond een kozijn met rijk bewerkte paneeldeur met geprofileerd kalf en een 2-ruits bovenlicht. De deur heeft een natuurstenen onderdorpel. Rechts van de ingang zit een blind, licht getoogd venster met lekdorpel.
Op de eerste verdieping zitten loodrecht boven het deur- en raamvenster twee kleinere blinde, licht getoogde vensters met lekdorpel. In de top van de gevel is een oculusvenster met geprofileerde, gepleisterde omlijsting geplaatst.

Rechter zijgevel

Op de begane grond is aan de rechter zijgevel een kleine aanbouw gerealiseerd.
Op de eerste verdieping is rechts een klein venster met dubbele 2-ruits draairamen geplaatst. In de top van de gevel bevindt zich een oculusvenster met geprofileerde, bepleisterde omlijsting.

Achtergevel

In de achtergevel bevindt zich links op het niveau van de Waalkade een venster met enkelruits schuifraam, waarvan in het bovenlicht eenvoudig glas-in-lood is geplaatst. De houten luiken zijn nog aanwezig. Rechts sluit een veelhoekige, gepleisterde uitbouw met plat dak tegen de achtergevel aan. De uitbouw heeft aan de kant van de Bloemendaal een venster met licht getoogd kozijn met duveljager en een stolpraam met enkelruits bovenlicht. De uitbouw sluit aan de bovenzijde met een eenvoudige gootlijst af.
Op de eerste verdieping bevindt zich uiterst rechts een venster met stolpraam met daarboven een klapraam.

Dak

Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en steekt aan alle zijden fors over. Op de nok en op het platte dak van de aanbouw, staat een gepleisterde schoorsteen.

Bijgebouwen, stoep en tuin

De keermuur aan de steegzijde heeft twee steunberen en is grotendeels gepleisterd. Achter in de tuin staat een schuur met inrit vanaf de Bloemendaal. De ouderdom van deze schuur is niet bekend.

Bescherming

De bescherming betreft nadrukkelijk zowel het exterieur als het interieur.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de lijstgevel in eclectische stijl.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering aan de Waalkade;
b. de hoge authenticiteit.

Terug

Waalkade 40, woonhuis op een kaart getoond.
?>