Zandstraat 2, woonhuis

Adres: Zandstraat 2, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 BT Zaltbommel
Straat + huisnummer: Zandstraat 2
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 3376

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 januari 2006

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: voorgevel eind 19de eeuw
Architect: -
Bouwstijl: neoclassicistisch

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door Marinus van Dintel
Datum beschrijving: 1997/december 2004
Datum foto’s: december 2004

Bronnen: bouwdossiers Streekarchief Bommelerwaard (SAB)

Kadastrale kaart van Zandstraat 2 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt half vrijstaand aan de westzijde van de Zandstraat met belendend pand Gamerschestraat 75 ter rechterzijde. Oorspronkelijk vormde het één geheel met laatstgenoemd pand en fungeerde het als achterhuis. Het is niet bekend of zich achter de laat 19de-eeuwse voorgevel een oudere kern bevindt. Op de kadastrale kaart van 1832 wordt een bebouwing van gelijke afmeting weergegeven. 

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op vierkante plattegrond en heeft twee bouwlagen onder een omlopend mansardedak. De nokrichting staat evenwijdig aan de voorgevel. Het pand heeft een wit gepleisterde lijstgevel met blokvoegen en wordt aan de bovenzijde met een hoofdgestel afgesloten. De plint is grijs geverfd. De neuten en dikke onderdorpel van de deur zijn van hardsteen. De kozijnen en het hoofdgestel zijn in roomgeel geschilderd, de deur en de raampartijen zijn in donkergroen uitgevoerd.

Voorgevel

De voorgevel is twee vensters breed. Op de begane grond bevindt zich aan de rechterzijde een boven een stoep gelegen licht getoogde ingang met dubbelruits houten paneeldeur, een geprofileerd kalf en een enkelruits bovenlicht met glas-in-lood. Links hiervan is een licht getoogd venster met T-schuifraam geplaatst. Onder het venster bevindt zich een hardstenen lekdorpel; boven het venster is net als boven de ingang een strek in het pleisterwerk aangebracht.
Op de eerste verdieping zijn loodrecht boven benedenvenster en ingang twee, licht getoogde vensters aangebracht. Het linker heeft een T-schuifraam, het rechter is kleiner van afmeting en heeft een dubbel draairaam met boven het geprofileerde vast kalf een dubbelruits bovenlicht. De vensters hebben hardstenen lekdorpels en aan de bovenzijde zijn strekken in het pleisterwerk aangebracht. Boven het rechter venster is op de zolderverdieping een moderne dakkapel met zadeldak en een groot enkelruits luik in de vorm van een deur geplaatst. Links van deze dakkapel wordt de gevel afgesloten met een hoofdgestel, bestaande uit een geprofileerde architraaf, een glad fries en een bakgoot.

Linker zijgevel (oorspronkelijke achtergevel)

De linker zijgevel is eveneens wit gepleisterd, maar blokvoegen ontbreken. Op de begane grond bevindt zich aan de rechterzijde een ingang met openslaande tuindeuren en een bovenlicht voorzien van glas-in-lood. Van de linkerraam- of deurpartij zijn geen details bekend. Voor de achtergevel is een houten veranda geplaatst. Deze veranda heeft een lessenaarsdak dat gedekt is met rode kruispannen. Het houtwerk van de veranda is rijk, maar met een zekere eenvoud gedecoreerd.
Op de eerste verdieping bevinden zich twee gewijzigde, licht getoogde vensters met dubbele, enkelruits draairamen en een enkelruits bovenlicht. Onder de vensters zijn lekdorpels aangebracht. De gevel wordt afgesloten met een houten boeiboord.

Dak

Het omlopende mansardedak is gedekt met rode Hollandse pannen. Op het schild boven de linker zijgevel bevindt zich in het midden, direct boven het boeiboord, een moderne dakkapel met plat dak en twee dubbele draairamen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de eenvoudige neoclassicistische lijstgevel;
b. de houten veranda met houtsnijwerkelementen.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering op de hoek van de Gamerschestraat en de Zandstraat.

Terug

Zandstraat 2, woonhuis op een kaart getoond.
?>