Lees pagina voor

Melding trouwen of geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan meldt u vooraf uw voorgenomen huwelijk bij de gemeente. Deze melding vervangt wat voorheen de ondertrouw was. We helpen u graag om van uw huwelijksdag een onvergetelijke dag te maken.

Wat moet u regelen?

De melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u direct digitaal doen. Om in te loggen heeft u beide uw DigiD nodig. Zorg ook dat u allebei een scan van uw identiteitsbewijs én die van uw getuigen bij de hand heeft. Bij de melding geeft u de volgende voorkeuren voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap door:

Let op!De aangegeven huwelijksdatum of partnerschapsdatum ligt pas vast als u een schriftelijke bevestiging van ons heeft ontvangen. 

Wij houden rekening met uw voorkeur voor een trouwambtenaar maar kunnen geen garanties geven. Nadat wij uw melding hebben ontvangen hoort u van ons of de door u gekozen trouwambtenaar kan.

Melding huwelijk of partnerschap met DigiD (Deze link gaat naar een externe website)

Heeft u geen DigiD of lukt het niet om de melding digitaal te doen? Neem dan contact met ons op via 14 0418 of burgerlijkestand@zaltbommel.nl.

Voorwaarden om te mogen trouwen of partnerschap aan te gaan

Goed om te weten

Benodigde documenten

Informeer bij de gemeente welke documenten u verder nodig heeft als u:

Trouwlocaties en trouwambtenaren

U kunt in de gemeente Zaltbommel kiezen uit verschillende locaties om te trouwen of een partnerschap te laten registreren. In de online omgeving waar u uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap meldt, vindt u meer informatie over de trouwlocaties.

Ook mag u uw voorkeur voor een trouwambtenaar opgeven. Onze trouwambtenaren stellen zich aan u voor in de online omgeving waar u uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap meldt. Wij houden rekening met uw voorkeur maar kunnen geen garanties geven. Na ontvangst van uw melding hoort u van ons of de door u gekozen trouwambtenaar kan.

Trouwlocaties en trouwambtenaren bekijken (Deze link gaat naar een externe website)

Kosten trouwen of partnerschap

Er zijn geen kosten verbonden aan de melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Wel zijn er kosten verbonden aan het trouwen.

Kosten trouwen bekijken

Gratis huwelijk of partnerschap

Op dinsdag 9.00 uur of 9.15 uur kunt u gratis trouwen of uw partnerschap laten registreren. Dit zijn de voorwaarden:

Sober huwelijk of partnerschap

Ziet u trouwen of een partnerschap registreren als formaliteit, maar vindt u het toch fijn om gasten uit te nodigen? Dan kunt u kiezen voor een sober huwelijk of partnerschap. Dit kan maandag, woensdag en vrijdag tussen 9.30 en 11.00 uur. Dit zijn de voorwaarden:

Geregistreerd partnerschap omzetten naar huwelijk

Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Het is mogelijk om dit kosteloos, sober of op locatie te laten voltrekken.
De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt hiervoor een akte van omzetting. Door de omzetting eindigt het geregistreerd partnerschap en is het huwelijk een feit.

Melding geregistreerd partnerschap omzetten naar huwelijk met DigiD (Deze link gaat naar een externe website)

Let op: het kan zijn dat een omzetting van geregistreerd partnerschap naar een huwelijk in het buitenland niet wordt erkend. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).

Een omzetting naar een huwelijk is iets anders dan het sluiten van een huwelijk. U heeft geen getuigen nodig als u uw geregistreerd partnerschap laat omzetten in een huwelijk.

Wonen in het buitenland

Woont u beiden niet in Nederland, maar heeft tenminste één van u wel de Nederlandse nationaliteit, dan moet u contact opnemen met de gemeente Den Haag, telefoonnummer 14 070 of +31 70 353 30 00.

Nog vragen?

Heeft u geen DigiD of lukt het niet om de melding digitaal te doen? Neem dan contact met ons op via 14 0418 of burgerlijkestand@zaltbommel.nl.