Wat betekent positieve gezondheid voor Marielle van Tienen?

Geplaatst op maandag 5 november 2018

`Eet de voeding die bij je past en beweeg op een manier die bij je past, dan kost het geen moeite.`

Marielle van Tienen heeft het bedrijf Happy Healthcare opgericht en houdt zich specifiek bezig met preventieve gezondheidszorg. Door bijvoorbeeld advies en begeleiding bij beter passende voeding en beweging. Sinds de samenwerking met de Groene Zuster, heeft ze thermografie toegevoegd aan het arsenaal waarmee ze mannen en vrouwen een inkijkje geeft in hun (borst)gezondheid. Alle hulpvragen worden vanuit de basis opgepakt. Haar ambitie voor preventieve gezondheidszorg is ontstaan vanuit persoonlijke gebeurtenissen en haar continue drive om meer kennis te vergaren.

(foto: Agnes van der Wijk, AWFotografie.eu)

Meer dan alleen een brainwave

Ik denk dat het zelden voorkomt dat mensen die zich echt met preventieve gezondheid bezig houden dat doen omdat ze ineens een brainwave hadden. Vaak hebben ze ook iets meegemaakt waardoor ze zich bewust werden van het feit dat het anders moet kunnen. Dat zieke mensen ook op een andere manier behandeld kunnen worden. Ik vroeg mezelf af hoe het toch komt dat mensen eigenlijk zo ziek worden. En waarom sommige zieke mensen juist niet beter worden als ze eenmaal in het proces bij een dokter of specialist zitten?

Ziek kind

Van heel dichtbij maakte ik zo’n levens veranderende gebeurtenis mee. Mijn oudste kind heb ik, toen hij op de kleuterschool zat, op een haar na verloren. Hij kreeg plotseling een akelige aandoening en daarvoor kreeg hij hele normale medicijnen toegediend. Op hem hadden ze alleen een verwoestende uitwerking. Toen de dokter hem niets meer kon bieden, nam ik hem ten einde raad mee naar een klassieke homeopaat. En binnen minuten - letterlijk - herstelde hij van wat de dokter een chronische ziekte noemde, waaraan hij zou overlijden. Binnen minuten! De resterende voorraad medicatie bracht ik terug naar de apotheek. Dit soort wonderen bestaan dus echt. Ik moest weten hoe dat werkt, want blijkbaar gaan bij er zo iemand de raderen draaien en gaf zij hem tijdens een gesprek één juiste korrel en hij werd beter.

Kennis, kennis, kennis!

Mijn kind was en bleef beter en ik startte de vijfjarige opleiding Klassieke Homeopathie. Daar heb ik vreselijk veel geleerd. Dit gaf me een voedingsbodem om er verder over te lezen en te leren. Ik ging steeds meer informatie vergaren. Ik vond en vind het geweldig om dat soort dingen uit te zoeken. Gezondheid hangt bij mij heel erg van bewustzijn en kennis aan elkaar: als je weet hoe het met jouw huidige leefstijl zit en wat je daaraan kunt veranderen, dan pas kun je écht veranderen.

Powerwalk

Zo wilde ik bijvoorbeeld heel graag 5 kilometer kunnen hardlopen. Ik dacht dat ik dat best moest kunnen en ik nam les, want als ik aan iets begin, wil ik dat goed doen. Maar ik kreeg steeds weer peesschede ontstekingen. Niet één, maar een paar tegelijk en telkens weer. De enige die van mijn hardlooppogingen beter werd was de fysiotherapeut, want daar moest ik steeds opnieuw naartoe voor zeer pijnlijke behandelingen. Want als je niks verandert, dan loopt je steeds in dezelfde val… Jaren later kwam ik erachter dat er ook zoiets als powerwalk bestaat. Dat is stevig doorwandelen terwijl je spierversterkende oefeningen doet. Ik startte met een beginnerscursus in Den Bosch, maar ik wist meteen: dit is het; blessurevrij sporten! Ik ben gaan leren hierin les te geven en in het voorjaar van 2017 begon ik een powerwalkgroep in Zaltbommel, als onderdeel van Happy Healthcare.

LÉÉF jezelf gezond!

Soms kom je in situaties waarbij mensen je adviezen niet tot zich willen nemen. Dat is ook de reden waarom ik geen behandelaar ben geworden. Ik wil niet iemand zijn waarbij mensen een pilletje komen halen, om dan weer door kunnen gaan met het leven wat ze juist zo ziek maakt. Ik wil mensen informeren, motiveren en stimuleren om verandering zelf op te gaan pakken. Ik geef ze handvatten maar ik ga het niet voor ze doen. Mijn motto is dan ook; LÉÉF jezelf gezond! En als iemand besluit er niets mee te doen; even goede vrienden. Vaak heb ik dan al wel het zaadje geplant.

Vastzittende gezondheidszorg

Ik merk dat mensen steeds geïnteresseerder zijn in gezondheid en gezondheidsonderzoeken. Alleen durft niet iedereen de stap te nemen om naast het protocol van de dokter naar alternatieven te zoeken. Ik heb ook het idee dat de gezondheidszorg in z’n geheel in een soort verkramping zit. Bij de zorgaanbieders, de verzekeraars en bij de mensen zelf, die het allemaal moeten betalen. We willen er best voor betalen maar dan willen we wel echt beter worden en niet alleen maar van de symptomen af zijn. Ik zie wel een nieuw patroon ontstaan; de dokter vraagt me informatie en er ontstaan meer samenwerkingen. Ik denk dat er met eerlijke informatie en bewustzijnsvergroting veel te winnen valt. Daarin ligt een taak voor ons allen.

Gezonde voeding

Voor mij begint gezondheid bij voeding. Wij eten bijvoorbeeld thuis graag zelfgemaakte friet met zelfgemaakte mayonaise, zelfgemaakte soep en belachelijk veel groenten. En omdat ik niet heilig ben; ook wij eten weleens uit de muur, of taart met slagroom en meel en suiker; de ene keer ook vaker dan de andere. Niks menselijks is ons vreemd. Tja, en dan voel ik weer hoe mijn lijf reageert en dat ik er uiteindelijk meer last van heb dan lust. Als je normaal gesproken eet waar je lijf optimaal bij functioneert, dan merk je het ook meteen als je daar wat tussen gooit wat niet oké is. Het voordeel is dat je wel meteen weet waar het aan ligt. Soms moet je jezelf ook eens uitdagen. In mei 2017 bijvoorbeeld; ik was al jaren heel gezond met eten bezig en toch kon ik mijn wijntje en biertje niet laten staan. Ik wilde eens kijken of het me zou lukken 100 dagen geen alcohol te drinken. Vrienden verklaarden me voor gek; het terrassenseizoen startte net. Desondanks vlogen die 100 dagen voorbij en nog steeds heb ik geen druppel alcohol gedronken. Als ik nu een kroeg binnenloop is het al “theetje Marielle?”

Marielle geeft het stokje door

Ik geef graag het stokje door aan Lianne van Rijnsbergen. Zij helpt ouders van een huilbaby of onhandelbare peuter hun zelfvertrouwen weer terug te krijgen, waardoor ook hun kind zich beter voelt. Volgende maand leest u hier meer over wat gezondheid voor haar betekent. Wat betekent gezondheid voor u? Laat het in uw reactie onder het facebookbericht weten.