Bestrijding eikenprocessierups in volle gang

Geplaatst op dinsdag 25 juni 2019

De eikenprocessierups komt al een aantal jaren voor in de gemeente Zaltbommel. Eerdere jaren leidde dat niet tot grote problemen. Door de relatief zachte winter is overal in het land dit jaar een flinke toename van de rupsen te zien. Wij doen ons best om de nesten zo snel mogelijk te verwijderen.

Vanwege het risico voor de gezondheid is het wenselijk de rupsen en nesten te vernietigen. Op gemeentelijke grond zorgen wij voor de bestrijding. Op particuliere en andere terreinen is de eigenaar verantwoordelijk.

Hoe kan ik een nest melden?

De meeste locaties zijn inmiddels bij ons bekend. De aannemer gaat zo snel mogelijk aan de slag om de nesten weg te zuigen. Wilt u een locatie doorgeven of navragen of een locatie bekend is? Dat kan via een melding op onze website of via telefoonnummer 14 0418. Als u op de hoogte gehouden wilt worden van de afwikkeling is het fijn als u uw e-mailadres vermeldt bij de melding.

Bestrijding met bestrijdingsmiddelen en mezen

We spuiten normaal gesproken begin mei op de van voorgaande jaren bekende locaties. Het spuiten gebeurt met een biologisch bestrijdingsmiddel, een bacteriepreparaat, dat alleen rupsen bestrijdt en dus niet schadelijk is voor overige insecten en dieren die in de bomen leven. Daarnaast doen we dit jaar aan de Delwijnsestraat te Delwijnen en de Oenselsestraat/Vireusingel in Zaltbommel een proef met mezenkasten. Want mezen eten graag eikenprocessierupsen. De mezen kunnen alleen de hoeveelheid rupsen lang niet aan. Daarom zuigt een aannemer de rupsen en nesten op die locaties weg. 

Vermijd contact met rupsen en nesten

Het probleem van de eikenprocessierups schuilt in de brandharen. Een volgroeide rups heeft 700.000 tot 1 miljoen brandharen met weerhaakjes die gemakkelijk de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. Bij aanraking van deze haren ontstaat jeuk, bulten en mogelijk brandwonden. Bij inademing van de haren ontstaat irritatie van de luchtwegen. Het is dan ook raadzaam om elk contact met eikenprocessierupsen en de nesten te vermijden. Als u toch in contact bent gekomen met de rupsen of brandharen kunt u het beste uw huid goed wassen en uw ogen goed spoelen met water. Een crème met aloë vera smeren geeft verkoeling. Bij ernstige klachten adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts.

Hoe herken ik een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups is donker van kleur, harig en komt uitsluitend op inlandse eiken voor. De rupsen leven met enkele tientallen of nog meer in spinselachtige nesten die tegen de stam of dikkere takken van de boom geplakt zitten.

Meer weten? Bekijk onze pagina over de eikenprocessierups of lees de vragen en antwoorden over de eikenprocessierups.