Lees pagina voor

Koninklijke onderscheiding aanvragen

30 april 2024

Een Koninklijke onderscheiding is een onderscheiding voor iemand die zich op een bijzondere manier inzet voor onze samenleving. Deze onderscheiding in Nederland is onderverdeeld in twee orden: de orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau.

Kent u iemand die een lintje verdient?

Bijna iedereen zal deze vragen met ‘ja’ beantwoorden. Want overal zetten mensen zich voor vele doelen in. Vaak zonder eigenbelang in alle bescheidenheid. Deze mensen kunnen misschien in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding. Maar dan moet iemand ze wel eerst voordragen. En u kunt daarvoor zorgen. Want iedereen kan iemand voordragen voor een lintje. Kent u iemand die zich minimaal vijftien jaren aaneengesloten buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt en nog steeds maakt voor onze samenleving? Dan kunt u deze persoon voordragen voor een Koninklijke onderscheiding.

Voorwaarden

Wilt u weten of iemand in uw omgeving voorgedragen kan worden? Kijk dan op www.lintjes.nl (Deze link gaat naar een externe website) voor de belangrijkste voorwaarden. Daar vindt u ook het aanvraagformulier ‘Voorstel tot de verlening van een Koninklijke onderscheiding’.

Dien het voorstel op tijd in

Is het de bedoeling dat de onderscheiding tijdens de zogenoemde ‘Lintjesregen’ op zaterdag 26 april 2025 wordt uitgereikt? Dien dan het volledige voorstel voor 1 juni 2024 in. Gaat het om een uitreiking tijdens een andere gelegenheid? Stuur dan het volledige voorstel tenminste zes maanden van tevoren in. Bent u van plan een aanvraag in te dienen? Neemt u dan vooraf contact met ons op (afdeling Kabinetszaken). Wij kunnen uw aanvraag vast met u doornemen.

Meer informatie

Voor informatie over Koninklijke onderscheidingen en het indienen van een voorstel kunt u ook terecht bij Kabinetszaken of kijk op www.lintjes.nl (Deze link gaat naar een externe website).