Lees pagina voor

Laadpalen voor elektrische auto's

Het aantal elektrische auto’s groeit en daarmee groeit ook de vraag naar laadpalen. Daarom stellen wij openbare laadpalen voor elektrische auto's beschikbaar.

Beschikt u over eigen terrein waar u uw auto parkeert? Dan kunt u een laadpaal op uw eigen terrein plaatsen.  Wij hebben hiervoor geen subsidie beschikbaar.

Laadpaal aanvragen

Heeft u geen eigen parkeerplaats? Dan kunt u bij een aanbieder een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. U doet uw aanvraag op laadpaalnodig.nl (Deze link gaat naar een externe website). Op deze website vraagt u een laadpaal aan bij een van de aanbieders waarmee de gemeente een contract heeft. Deze aanbieders hebben andere laadprijzen en voorwaarden. Wij raden u dus aan om uzelf hierover te informeren.

Laadpaal aanvragen bij aanbieder (Deze link gaat naar een externe website)

Nadat u uw aanvraag heeft ingediend neemt de aanbieder uw aanvraag in behandeling. De aanbieder beantwoordt uw vragen en kunnen u informeren over de voortgang. Zij controleren of uw aanvraag voldoet aan de eisen en kiest de dichtstbijzijnde voorkeurslocatie op de kaart. Na een check van de locatie verleent de gemeente toestemming.

Reserveren parkeervakken

De aanbieder kan in overleg met de gemeente kiezen om de parkeervakken te reserveren voor elektrische auto’s. Dan heeft de aanbieder ook een verkeersbesluit nodig. Iedereen kan binnen zes weken bezwaar maken tegen het verkeersbesluit. Pas als het verkeersbesluit definitief is, plaatst de aanbieder de laadpaal.
De aanbieder en de gemeente kunnen er ook voor kiezen om de parkeervakken vrij te laten voor alle auto’s. In dat geval heeft de aanbieder geen verkeersbesluit nodig. Alle regels voor het plaatsen van de laadpaal leest u in onze Laadvisie en -strategie (Deze link gaat naar een externe website) en in ons Plaatsingsbeleid (Deze link gaat naar een externe website).

Kaart met voorkeurslocaties voor openbare laadpalen

De openbare laadpalen worden verspreid in de gemeente geplaatst. We willen de laadpalen op logische plekken plaatsen met een goede verdeling. Daarom is er een kaart met voorkeurslocaties gemaakt. We gebruiken de kaart als richtlijn, maar de precieze locatie van een laadpaal kan afwijken.

Kaart locaties laadpalen (Deze link gaat naar een externe website)

Locaties laadpalen per kern

In de lijsten hieronder staan de (mogelijke) locaties van de laadpalen.

Laadpalen in Aalst

Laadpalen in Brakel

Laadpalen in Bruchem

Laadpalen in Delwijnen

Laadpalen in Gameren

Laadpalen in Kerkwijk

Laadpalen in Nederhemert

Laadpalen in Nieuwaal

Laadpalen in Poederoijen

Laadpalen in Zaltbommel

Laadpalen in Zuilichem

Stroom afrekenen met een laadpas

Het aanvragen van een openbare laadpaal is gratis, maar het gebruik van de laadpaal niet. Als u de laadpaal gebruikt, rekent u af met een laadpas die verkrijgbaar is bij de verschillende aanbieders. Voor parkeervakken met betaald parkeren betaalt u daarnaast ook voor het parkeren.

Geen laadkabels over de stoep

U mag geen eigen laadpaal op openbaar terrein plaatsen. Als u zelf een laadpunt heeft op uw terrein dan laadt u uw auto ook daar op. U mag dus geen kabels of snoeren aanbrengen in de openbare ruimte om zo uw auto op te laden. Kabelgoten in de stoep zijn ook niet toegestaan. Het plaatsen van kabels (en kabelgoten) is namelijk niet veilig. En het verbod op plaatsing voorkomt het toe-eigenen van een openbare parkeerplaats.

Aanmelding nieuwe aanbieders van laadpalen gesloten

De gemeente Zaltbommel is een open markt gemeente. Dit betekent dat de gemeente niet deelneemt aan de Concessie Publieke laadinfrastructuur. Er zijn al meerdere aanbieders die een contract hebben met de gemeente Zaltbommel. Daarom heeft de gemeente Zaltbommel per 1 oktober 2023 de inschrijving voor nieuwe aanbieders van laadpalen gesloten.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u informatie? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0418 of per e-mail via info@zaltbommel.nl.