Lees pagina voor

Onderhoud bomen

Wij vinden het belangrijk dat bomen in onze gemeente gezond zijn. Bomen produceren zuurstof, voorkomen wateroverlast en zorgen voor verkoeling. Daarnaast bieden ze onderdak en voeding aan allerlei dieren. Ze zorgen daarmee voor een gezonde, mooie en prettige omgeving. Daarom controleren we bomen die in de openbare ruime staan en onderhouden we ze.

Controleren van bomen

Vanaf dit jaar controleren we elke drie jaar de bomen op hoe veilig en gezond ze zijn. De controle gebeurt door een onafhankelijke deskundige. Door dit te doen krijgen we de bomen in beeld die extra aandacht nodig hebben. Dan kunnen we deze extra zorg geven zodat de boom nog zo lang mogelijk en gezond blijft leven. We willen ook voorkomen dat er eventuele gevaarlijke situaties ontstaan, zoals takken die uit een boom vallen.

Bomen met speciale aandacht

Bijzondere bomen zijn bijvoorbeeld monumentale bomen. En ook bomen die op een bijzondere plek staan (bijvoorbeeld een begraafplaats) of een bijzondere betekenis hebben gekregen. We laten deze bomen elk jaar controleren, met als doel deze bomen zo lang mogelijk te behouden.

Snoeien en kappen van bomen

Het is soms nodig om bomen te snoeien of kappen. Snoeien is nodig om de bomen veilig te houden en dood hout te verwijderen. Het kappen van een boom doen we alleen als wordt verwacht dat een boom niet langer dan 3 jaar meer zal leven. Op die manier voorkomen we eventuele gevaarlijke situaties en verspillen we geen geld aan onderhoud dat de boom niet gaat helpen.

Nieuwe bomen

Als we een boom toch moeten kappen, dan planten we een nieuwe boom. Dit gebeurt, als het kan, op de plek van de oude boom. Kan dit niet? Dan zoeken we een andere plek in onze gemeente.