Identiteitskaart

Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, een identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Een identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente. U kunt uw identiteitskaart 5 werkdagen na de aanvraag weer persoonlijk ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Is uw identiteitskaart vermist of gestolen? Maak dan een afspraak via de button 'Afspraak identiteitskaart met verklaring van verlies of diefstal'.

Afspraak identiteitskaart

Meenemen

  • alle paspoorten en ID-kaarten die u in uw bezit heeft. Ook als ze zijn verlopen
  • een goed gelijkende pasfoto. Let u op de eisen?
  • een bankpas of contant geld. U betaalt meteen bij de aanvraag
  • kinderen jonger dan 12 jaar moeten daarnaast een schriftelijke toestemming meenemen van beide ouders of van degene die het gezag heeft: Verklaring afgifte reisdocument minderjarigen tot 12 jaar (PDF, 169.0 kB), geprint en ondertekend en een origineel identiteitsbewijs (of een kopie daarvan) van beide ouders of van degene die het gezag heeft

Pasfoto-automaat

In de publiekshal staat een pasfoto-automaat. Een pasfoto kost 6,00 euro (contant betalen!).

Kosten

Product Prijs Geldigheidsduur
identiteitskaart tot 18 jaar €29,00 5 jaar
identiteitskaart vanaf 18 jaar €51,00 10 jaar
spoedtoeslag €47,55  

Spoedprocedure

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.
Als u de identiteitskaart vóór 12.30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag in principe worden opgehaald. De gemeente kan niet garanderen dat uw identiteitskaart de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing bij de politie. U doet meteen aangifte van uw verloren of gestolen identiteitsbewijs bij de gemeente. Maak online een afspraak voor het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. Vraagt u geen nieuwe identiteitskaart aan, dan moet u het formulier verklaring vermissing reisdocument invullen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. Dit formulier en meer informatie vindt u op de pagina vermissing reisdocument.

Afspraak

U vraagt een paspoort of identiteitskaart aan op het gemeentekantoor. Maak hiervoor gemakkelijk direct online een afspraak. U kiest zelf een tijdstip tijdens onze openingstijden. Komt u op afspraak? Dan wordt u vrijwel direct geholpen.

Plan uw afspraak via onze website in of bel naar 14 0418.

Toch zonder afspraak?

Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart kunt u ook nog zonder afspraak langskomen op het gemeentekantoor. Dit kan op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 en op dinsdagavond van 16.30 uur tot 19.30 uur. Houdt u er dan wel rekening mee dat u mogelijk enige tijd moet wachten?

Valse meldingen

  • valse meldingen worden streng aangepakt
  • bij vermoeden van misbruik verwijzen we de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En hebt u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt.