Rijbewijs

Het aanvragen én ophalen van een rijbewijs doet u zelf op het gemeentekantoor. U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk, zonder afspraak ophalen. U betaalt het rijbewijs bij de aanvraag.

Afspraak maken

U vraagt een rijbewijs aan op het gemeentekantoor. Plan uw afspraak en kies zelf een tijdstip tijdens de openingstijden:

Afspraak rijbewijs

Meenemen

  • bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al hebt (dit geldt ook voor het brommer-/ scooterrijbewijs)
  • bij eerste aanvraag of vermissing: een paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument
  • een pasfoto. Let u op de eisen
  • een bankpas of contant geld. U betaalt meteen bij de aanvraag

Pasfoto-automaat

In de publiekshal staat een pasfoto-automaat. Een pasfoto kost 7,00 euro. U kunt alleen contant en gepast betalen. Geld wisselen is niet mogelijk. 

Kosten

Product Prijs
(brommer)rijbewijs €41,00
spoedtoeslag €34,10
gezondheidsverklaring €39,30

Verklaring van rijgeschiktheid (gezondheidsverklaring)

In een aantal gevallen hebt u een verklaring van rijgeschiktheid nodig voor het aanvragen van uw rijbewijs. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen of bus of motor). Dit heet een gezondheidsverklaring (eigen verklaring). Deze is ook nodig voor het afleggen van het praktijkexamen voor het rijbewijs A, B, BE of T. Een gezondheidsverklaring kunt u op ons gemeentekantoor kopen maar ook digitaal aanvragen via de website van het CBR.

Let op!U vraagt de gezondheidsverklaring aan voordat u een aanvraag of verlenging rijbewijs doet. De verwerking bij het CBR van de medische keuring kan soms enkele maanden duren. Begin daarom tijdig met de aanvraag.

Meer informatie vindt u op de pagina Gezondheidsverklaring rijbewijs.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Meldt dit dan online (24 uur per dag, 7 dagen per week) op de website van het RDW. Het opmaken van een verklaring van verlies of diefstal kunt u ook op ons gemeentekantoor doen. Maak hiervoor dan een afspraak. Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs maakt u ook een afspraak.

Valse meldingen pakken we streng aan. Bij vermoeden van misbruik verwijzen we de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek.

Spoedprocedure

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag.
Als u het rijbewijs voor 12.30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden opgehaald. Is de spoedaanvraag na 12.30 uur gedaan, dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen ophalen. De gemeente kan niet garanderen dat uw rijbewijs de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vraagt u als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet u eerst een begeleiderspas aanvragen. Anders kunt u geen rijbewijs aanvragen. U hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. 

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze begeleiderspas vraagt u aan op de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) 

?>