Rijbewijs

Het aanvragen én ophalen van een rijbewijs doet u zelf op het gemeentekantoor. U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na de aanvraag ook persoonlijk ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Afspraak rijbewijs

Meenemen

  • bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al hebt (dit geldt ook voor het brommer-/ scooterrijbewijs)
  • bij eerste aanvraag of vermissing: een paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument
  • een pasfoto. Let u op de eisen
  • een bankpas of contant geld. U betaalt meteen bij de aanvraag

Pasfoto-automaat

In de publiekshal staat een pasfoto-automaat. Een pasfoto kost 6,00 euro. U kunt contant betalen. De pasfoto-automaat is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.

Kosten

Product Prijs
(brommer)rijbewijs €39,00
spoedtoeslag €34,10
gezondheidsverklaring €34,80

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen hebt u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen of bus of motor). Dit heet een gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring). Deze is ook nodig voor het afleggen van het praktijkexamen voor het rijbewijs A, B, BE of T. Een gezondheidsverklaring kunt u op ons gemeentekantoor kopen maar ook digitaal aanvragen bij het CBR.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Maak een afspraak met de gemeente voor het opmaken van een verklaring van verlies of diefstal en het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

Afspraak

U vraagt een rijbewijs aan op het gemeentekantoor. Maak hiervoor gemakkelijk direct online een afspraak. U kiest zelf een tijdstip tijdens onze openingstijden. Komt u op afspraak? Dan wordt u meestal direct geholpen.

Toch zonder afspraak?

Voor het aanvragen van een rijbewijs kunt u ook nog zonder afspraak langskomen op het gemeentekantoor. Dit kan op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 en op dinsdagavond van 16.30 uur tot 19.30 uur. Houdt u er dan rekening mee dat u mogelijk enige tijd moet wachten?

Valse meldingen

  • valse meldingen worden streng aangepakt
  • bij vermoeden van misbruik verwijzen we de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek

Spoedprocedure

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag.
Als u het rijbewijs voor 12:30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden opgehaald. Is de spoedaanvraag na 12:30 uur gedaan, dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen ophalen. De gemeente kan niet garanderen dat uw rijbewijs de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vraagt u als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet u eerst een begeleiderspas aanvragen. Anders kunt u geen rijbewijs aanvragen. U hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. Deze pas vraagt u aan bij de RDW.

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze pas vraagt u aan bij de RDW