Lees pagina voor

Rijbewijs aanvragen of verlengen

Het aanvragen van een rijbewijs kan online of op het gemeentekantoor. Vraagt u het rijbewijs zelf aan op het gemeentekantoor? Maak dan een afspraak. U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na de aanvraag zelf ophalen. Bij een online aanvraag is het rijbewijs 2 werkdagen na de aanvraag klaar. U betaalt het rijbewijs bij de aanvraag.

Online aanvragen rijbewijs 

Online aanvragen van een nieuw rijbewijs kan alleen bij verlengen of een categorie toevoegen. Een eerste aanvraag van een rijbewijs kan niet online. In dat geval vraagt u het rijbewijs zelf aan op het gemeentekantoor.

U heeft bij de digitale aanvraag een geactiveerde DigiD app met een identiteitscheck nodig. Deze app werkt alleen op een Android smartphone  (Android versie 4.4 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger met IOS 13).

Hoe werkt het?

 1. U gaat naar een erkende fotograaf. In Zaltbommel zijn dat:
  • Fotolux Zaltbommel
  • Primera Zaltbommel
 2. OF u gebruikt de pasfoto-automaat in de publiekshal van het gemeentekantoor in Zaltbommel
 3. Bij de fotograaf of in de pasfoto-automaat zet u uw handtekening. Foto en handtekening worden doorgestuurd naar de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U krijgt bericht of u inderdaad online kunt aanvragen.
 4. U logt in op de website van de RDW, handelt de aanvraag verder af en betaalt met IDEAL. De kosten zijn € 48,15.
 5. Bij de fotograaf betaalt u kosten voor het maken van een pasfoto en het zetten van een handtekening. Deze kosten zijn niet inbegrepen bij de € 48,15 die u betaalt aan de RDW.
 6. U krijgt een mail als uw rijbewijs klaar ligt op het gemeentekantoor in Zaltbommel. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Voor meer informatie kijk op de website van de RDW (Deze link gaat naar een externe website).

Meenemen

 • het oude rijbewijs (dit geldt ook voor het brommer-/ scooterrijbewijs)
 • bij eerste aanvraag of vermissing: een paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument
 • soms een gezondheidsverklaring. Kijk onder het kopje Gezondheidsverklaring of dit ook voor u geldt
 • een pasfoto niet ouder dan 6 maanden die voldoet aan de eisen (Deze link gaat naar een externe website)
 • een bankpas of contant geld. U betaalt meteen bij de aanvraag

Pasfoto-automaat

In de publiekshal staat een pasfoto-automaat. Een gewone pasfoto kost 7,00 euro. Een pasfoto voor een digitale aanvraag kost 10,00 euro.

Let op!U kunt alleen contant en gepast betalen. Geld wisselen is niet mogelijk. 

Kosten

Product Prijs
(brommer)rijbewijs € 50,00
online aanvragen rijbewijs € 51,11
spoedtoeslag € 39,65
gezondheidsverklaring € 44,50

Gezondheidsverklaring (eigen verklaring)

Soms heeft u bij het aanvragen van een rijbewijs een gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld:

U vraagt deze gezondheidsverklaring aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) (Deze link gaat naar een externe website).

Een gezondheidsverklaring voor 75+ kunt u op ons gemeentekantoor kopen. Dit kan zonder afspraak.

Let op!Vraag de gezondheidsverklaring op tijd aan. In ieder geval ruim voordat u een nieuw rijbewijs of een verlenging aanvraagt. De verwerking bij het CBR van de medische keuring duurt soms enkele maanden.

Meer informatie vindt u op de pagina Gezondheidsverklaring rijbewijs.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Meldt dit dan online (24 uur per dag, 7 dagen per week) bij de RDW (Deze link gaat naar een externe website). U kunt het ook bij ons melden op het gemeentekantoor. Maak dan een afspraak (Deze link gaat naar een externe website).

Rijbewijs aanvragen met spoed

Heeft u het rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag.
Vraagt u het rijbewijs vóór 12.30 uur aan dan is het rijbewijs meestal de volgende werkdag klaar. Is de spoedaanvraag na 12.30 uur gedaan, dan is het rijbewijs na 2 werkdagen klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra spoedtoeslag.

Rijbewijs aanvragen en nog geen 18 jaar

Ben je 17 als je het rijbewijs aanvraagt? Dan mag je alleen autorijden samen met een begeleider. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze begeleiderspas vraag je aan bij de RDW (Deze link gaat naar een externe website) (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Doe dit voordat je het rijbewijs zelf aanvraagt.

Bij de aanvraag van het rijbewijs hoef je de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. Je moet wél kunnen aantonen dat je de begeleiderspas hebt aangevraagd.

Je moet minimaal 1 en mag maximaal 5 begeleiders opgeven.

Alcohol Verkeer Cursus

Bommelse jongeren tussen de 16,5 en 24 jaar kunnen gratis hun rijbewijspas ophalen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten ze de Alcohol Verkeer Cursus van IrisZorg volgen. Na afronding van de cursus betalen wij het rijbewijs! Lees meer op pagina Alcohol Verkeer Cursus.