Lees pagina voor

Verkiezingen Europees Parlement 6 juni 2024

De verkiezingen van het Europees Parlement zijn op 6 juni 2024. De leden van het Europees Parlement worden gekozen door de inwoners van de Europese Unie.
U stemt op de Nederlandse leden van het parlement.
Woont u in Nederland en heeft u de nationaliteit van een ander EU-land? Dan kunt u kiezen of u stemt in Nederland of in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft.

Op wie kan ik stemmen?

Als u in Nederland stemt, kiest u de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Kan ik als niet-Nederlandse EU-burger stemmen in Nederland?

Ja, dat kan. U moet zich registreren bij de gemeente waar u woont. Dit doet u door het formulier Y 32 (Deze link gaat naar een externe website) in te vullen en op te sturen. Stuur ook een kopie van uw geldige paspoort of rijbewijs op.

Er is een instructie voor het formulier Y 32 in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools (Deze link gaat naar een externe website).

Let op!Het formulier moet uiterlijk 23 april 2024 door ons zijn ontvangen.

Woont u in de gemeente Zaltbommel? Stuur of mail het ingevulde formulier Y32 en een kopie van uw geldige paspoort of rijbewijs naar:
Postadres:
Gemeente Zaltbommel
ter attentie van Team verkiezingen
Postbus 10002
5300 DA Zaltbommel
e-mail: verkiezingen@zaltbommel.nl

U kunt het formulier met een kopie van uw paspoort of rijbewijs ook afgeven tijdens onze openingstijden bij de receptie op ons gemeentekantoor. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Kan ik stemmen in het EU-land waarvan ik de nationaliteit heb?

Wilt u stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Dan hoeft u niets te doen. U hoeft zich dus niet bij de gemeente Zaltbommel te registreren. In 2024 krijgt u een stempas van het land van uw nationaliteit.
Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de verkiezingen van het Europees Parlement? Dan neemt u contact op met de gemeente in Nederland waar u woont of woonde. Uw registratie wordt dan ingetrokken.