Lees pagina voor

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt al een aantal jaren voor in de gemeente Zaltbommel. Meestal leidt dat niet tot grote problemen. : Eiken groeien minder goed op kleigrond, dus er zijn relatief weinig eiken in de gemeente.

Vanwege het risico voor de gezondheid is het wenselijk de rupsen en nesten te vernietigen. Op gemeentelijke grond zorgen wij voor de bestrijding. Op particuliere en andere terreinen is de eigenaar verantwoordelijk.

Bestrijding en ophangen mezenkasten

We spuiten normaal gesproken begin mei op de van voorgaande jaren bekende probleem-locaties. Het spuiten gebeurt met een biologisch bestrijdingsmiddel, een bacteriepreparaat, dat alleen rupsen bestrijdt en dus niet schadelijk is voor overige insecten en dieren die in de bomen leven. Als dat niet voldoende is, gaan we op die locaties de rupsen en nesten laten wegzuigen. Dit laten we doen door een aannemer.

Het ophangen van mezenkasten werkt positief aan de toename van de populatie mezen. Dit komt weer ten goede aan de preventieve bestrijding van de processierups. Mezen eten namelijk processierupsen.

Hoe kan ik een nest melden?

De meeste locaties zijn bekend bij de gemeente. Wilt u een locatie doorgeven? Dat kan via een melding op onze website (Deze link gaat naar een externe website) of via telefoonnummer 14 0418. Als u op de hoogte gehouden wilt worden van de afwikkeling is het fijn als u uw e-mailadres vermeldt bij de melding.

Meer weten? Lees de vragen en antwoorden over de eikenprocessierups.