De TorenTuin, gelegen onder de bekende Sint Maartenskerk toren, achter de huizen en naast de stadsgracht in Zaltbommel, is een plek waar groen mensen samenbrengt. In de tuin kan men leren over tuinieren, het verbouwen van groente, fruit en bloemen. Een bijzondere toevoeging aan de TorenTuin is de wijngaard die Henk met liefde onderhoudt.
Het ontstaan van de wijngaard
Henk vertelt hoe de wijngaard in de TorenTuin ontstond. “Ongeveer acht jaar geleden schonk Luuc van Boort, de lokale wijnhandelaar, een aantal wijnstokken aan de TorenTuin. Ik was in die tijd betrokken bij de teelt van druiven op een boerderij in Frankrijk. Vanwege die ervaring kwam de wijngaard onder mijn hoede. Maar die eerste wijnstokken waren klassieke Franse druiven die erg veel onderhoud en bestrijdingsmiddelen nodig hadden. Dus daar zijn we uiteindelijk mee gestopt. We hebben nu een druivensoort die minder gevoelig is voor schimmelziektes en die we volledig biologisch kunnen telen," legt Henk uit. "De Johanniter druif groeit vanzelf en wordt niet ziek, wat perfect past bij de duurzame visie van de TorenTuin. In oktober oogsten we de druiven en dat leverde dit jaar ongeveer 30 flessen wijn op. De wijn is uiteraard vernoemd naar de TorenTuin: Cour de la Tour."
Buurttuin voor en door inwoners
Met een team van ongeveer 40 vrijwilligers wordt de TorenTuin onderhouden. Pink Docters van Leeuwen, bestuurslid en vrijwilliger, vertelt over de sociale functie van de tuin." De TorenTuin bestaat nu 11 jaar en is een buurttuin voor en door mensen uit Zaltbommel en omstreken. Iedereen kan hier vertoeven, werken, vrienden maken en leren tuinieren. De bloemen verkopen we in de zomer en met de opbrengst kopen we nieuwe zaden. Wat we over hebben aan groente en fruit geven we weg."
Toekomstdroom TorenTuin en wijngaard
De droom voor de TorenTuin is dat deze plek er voor altijd mag zijn en mensen blijft verbinden. "We willen dat iedereen in de maatschappij hier een plek heeft in het groen," deelt Pink. “En sinds kort hebben we ook een schuur in de tuin. Een onderkomen met wc waar mensen kunnen schuilen bij slecht weer. Deze aanwinst is ook aanleiding om opnieuw vrijwilligers te werven. Want nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. “Het liefst ook jongere mensen”, benadrukt Pink. En Henk hoopt dat er ooit een opvolger komt die de wijngaard met dezelfde passie zal onderhouden. "De planten zijn van nature ontzettend sterk en produceren continu druiven. Maar om de druiven lekker te houden, is onderhoud nodig. En voor je het weet, zie je rijen vol druiventrossen," vertelt hij vol trots.
(Vrijwilliger Henk van Herk voor de wijnstokken. Beeld: Wendelmoet van der Gugten)