Lees pagina voor

Waaldijk 101, woonhuis

Adres: Waaldijk 101, Brakel

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5306 AA Brakel
Straat + huisnummer: Waaldijk 101
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie H, nr. 389

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1912
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 28 november 1991
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingetekend het perceel van de Waaldijk 101 te Brakel

Kadastrale kaart van Waaldijk 101 in Brakel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt aan de Waaldijk, tegenover de Veerdam.
De hardstenen geboorte- en sluitstenen zijn eertijds okergeel geschilderd geweest.

Plattegrond en opbouw

Het T-vormige pand is gebouwd op een rechthoekig grondvlak. Het bestaat uit één bouwlaag met een tweede onder een kap. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Het linker deel van het pand is risalerend en heeft een topgevel.


Foto van voorkant woonhuis Waaldijk 101 te Brakel

Voorgevel

De voorgevel bestaat uit twee delen, te weten het linker, risalerende deel met topgevel en het rechter deel onder een langskap. Langs de gevel loopt een hardstenen plint met waterlijstje.
In het risalerende deel zitten op de begane grond twee schuifvensters met 8-ruits bovenlichten. Op de verdieping zit een tweelicht met schuifvensters met 6-ruits bovenlichten. De risaliet wordt afgesloten met een sierspant.
Het rechter deel van de gevel heeft een in een portaal gelegen deur met glazen panelen en een art nouveau smeedijzeren rooster, en een bovenlicht van 8 ruitjes.
In de voorgevel zit een breed, groot venster, met 16-ruits bovenlicht.
Alle vensters hebben bovenlichten gevuld met groen kathedraalglas. Daarbij worden alle vensters ontlast door segmentbogen van anderhalve strek, met geprofileerde hardstenen geboorte- en sluitstenen. In de boogvelden zijn gele en groene tegeltjes in ruitpatroon gezet. De kozijnen hebben bakstenen onderdorpels. Ter hoogte van boven- en onderdorpels, alsmede ter halve hoogte, lopen in het metselwerk gele sierbanden. Op de verdieping zijn de sierbanden aangebracht op boven- en onderdorpelniveau. Onder de dakrand is een fries gemetseld van rode en gele steen in blokpatroon.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft twee smalle schuifvensters, ieder met een 6-ruits bovenlicht, gevuld met groen kathedraalglas. De vensters worden ontlast door segmentbogen. De boogvelden zijn dichtgesmeerd. De vensters zijn voorzien van tegeldorpels. In de onderbouw, de kelders, zitten twee 9-ruits ijzeren kelderlichten en een getoogd kelderraam. Over de gevel zijn muurankers verspreid. De onderbouw is gepleisterd.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft op de begane grond een T-schuifvenster met 8-ruits bovenlicht waarin groen kathedraalglas, en een voormalige deuropening die is gedicht tot venster met 8-ruits bovenlicht.
Op de verdieping bevinden zich twee T-schuifvensters met 8-ruits bovenlichten.
De keldergevel is gepleisterd, en heeft een gedeeld getoogd kelderlicht, een deur onder een segmentboog en een schuifvenster.

Achtergevel

De achtergevel is geheel gepleisterd en enigszins gewijzigd. Links zitten twee schuifvensters met 8-ruits bovenlichten waarin een groene kathedraalglasvulling en rechts zitten dubbele openslaande deuren. Boven de kelderuitbouw is een balkon aangebracht. In de kelderwand zitten drie keldervensters.

Dak

Het dak is gedekt met een T-vormig wolfdak, waarop gesmoorde kruispannen liggen. Op de nokeinden zijn pironnen geplaatst.
In het voor dakvlak (van het rechter deel) is een kleine dakkapel geplaatst, met dubbele draairamen met ieder een 3-ruits bovenlicht.
In het linker dakvlak staat een hoog opgaande, gemetselde schoorsteen.

Interieur

Het interieur bevat ten minste een marmeren gangvloer en gesneden trapstijlen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik;
b. enkele gaaf bewaard gebleven elementen in het interieur, zoals de marmeren gangvloer en de gesneden trapstijlen.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering tegenover de Veerdam.

Waaldijk 101, woonhuis op een kaart getoond.