Lees pagina voor

Waaldijk 145, boerderij

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5306 AB Brakel
Straat + huisnummer: Waaldijk 145
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie N, nr. 73

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: boerderij

Bouwjaar: 1915
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 2 december 1991
Datum foto’s: eind 1991​

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingetekend het perceel van de Waaldijk 145 te Brakel

Historie en ligging:

Het pand ligt aan de Waaldijk, deel uitmakend van de typerende dijkbebouwing.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondvlak en bestaat uit een dwars voorhuis met twee naast elkaar geplaatste achterhuizen. De bakstenen gevels zijn met rode steen gemetseld in kruisverband. De achtergevels zijn gepleisterd geweest. Om het pand loopt een pleisterwerken plint.


Foto van voorkant woning Waaldijk 145 te Brakel

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit twee 6-ruits schuifvensters met luiken en een deur, ingezet iets boven straatniveau, met enkelruits bovenlicht en gesneden deurkalf. In de gevel zitten gietijzeren muurankers. Onder de dakrand is een zinken bakgoot aangebracht.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft in het achterhuis drie betonnen stalraampjes. In de gevel zitten zware muurankers.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft in het voorhuis een 6-ruits schuifvenster waarvan de luiken zijn afgehaald, een 4-ruits schuifvenster voor de zolder en een kelderraam. De topgevel wordt afgesloten door een windveer met gesneden makelaar. In de rechter zijgevel van het achterhuis zitten een deur met smal bovenlicht en een venster met bovenlicht, beide onder strekken. Daarnaast een toiletraampje, twee halfronde 5-ruits stalraampjes en rechts boven in de gevel een dubbel zolderluik. In de gevel zijn zware muurankers aangebracht.

Achtergevel

De achtergevel bestaat uit een dubbele topgevel met windveer en eenvoudige makelaar. In de linker gevel zit links een loopdeur, rechts een vierkant klein venster en een tweede loopdeur. In de top een halfrond 5-ruits venster. In de rechter gevel zit links een loopdeur. De rest van de gevel is ingebouwd in een houten schuur met lessenaarsdak. Op de verdieping een dubbel luik en voor de zolder een staand 7-ruits stalraam.

Dak

Het voorhuis heeft een zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de dijk. De twee achterhuizen hebben eveneens een zadeldak maar dan met de noklijn haaks op die van het voorhuis. Alle daken zijn gedekt met gesmoorde Hollandse pannen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en de detaillering.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering.