Lees pagina voor

Molenstraat 24, herberg en woonhuis met veestal

Adres: Molenstraat 24, Bruchem

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5314 BZ Bruchem
Straat + huisnummer: Molenstraat 24
Naam object: ’t Meulen Huis
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie S, nrs. 245 en 247

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: herberg en woonhuis met veestal
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1850

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 7 augustus 1995
Datum foto’s: 4 augustus 1995

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Molenstraat 24 te Bruchem

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Molenstraat 24 te Bruchem

Kadastrale kaarten van Molenstraat 24 in Bruchem (2015)

Historie en ligging

Dit pand is gelegen aan de westzijde van de Molenstraat en is een voorbeeld van een voormalig gecombineerd café- en agrarisch bedrijfsgebruik.
Het werd gebouwd omstreeks 1850.
In het pand was vroeger een café gevestigd en er werd gewoond. Achter het huis staat een voormalige veestal. Nu wordt er uitsluitend gewoond en is de voormalige veestal in gebruik als schuur.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een L-vormig grondplan met links achter een afgeschuinde hoek, en aan de straatzijde het dwarsgeplaatste voorhuis.
Het voorhuis telt één bouwlaag en een zolder. Het L-vormige achterhuis bestaat uit één bouwlaag. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het voorhuis is gepleisterd en wit geschilderd. Rondom loopt een zwart geteerde plint. De linker zijgevel van het achterhuis is eveneens gepleisterd, wit geschilderd en voorzien van een zwart geteerde plint. Het dwarsgeplaatste deel van het L-vormige achterhuis is gemetseld in een wild verband. De gevels zijn wit geschilderd en voorzien van een zwart geteerde plint.


Foto van voorkant woonhuis aan de Molenstraat 24 in Bruchem

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. Rechts uit het midden is een niet-oorspronkelijke deur met 2-ruits bovenlicht geplaatst. Rechts daarvan bevindt zich een schuifvenster met een 2-ruits bovenlicht, voorzien van luiken. Links van de deur is een driedelig vensterkozijn geplaatst: het middenraam met een 3-ruits bovenlicht, de zijramen met een 2-ruits bovenlicht. Geheel links bevindt zich een schuifvenster met 2-ruits bovenlicht, voorzien van luiken.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond twee schuifvensters met een 2-ruits bovenlicht. De luiken zijn verdwenen. Onder de dakrand bevindt zich een verticaal gedeeld 3-ruits venster.
De linker zijgevel van het achterhuis bevat geheel rechts, onder een opgelichte kap, een deur met ongedeeld glaspaneel. Deze deur is niet meer in gebruik. Links daarvan bevinden zich drie verticaal gedeelde 2-ruits vensters en geheel links een klein, ongedeeld venster.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond links een schuifvenster met 2-ruits bovenlicht en voorzien van luiken. Rechts is een deur geplaatst met een van roedeverdeling voorzien glaspaneel. Onder de dakrand bevindt zich links een verticaal gedeeld 3-ruits en rechts een 2-ruits venster.
De rechter zijgevel van het achterhuis bevat een schuifvenster met 3-ruits bovenlicht. Het venster wordt gedekt met luiken.Het dwarsgeplaatste deel van het L-vormige achterhuis bevat in de naar de weg gerichte gevel een niet-oorspronkelijk venster onder een segmentboogvormige ontlastingsboog. Daarboven bevindt zich een halfcirkelvormig venster. Geheel links is een verticaal gedeeld 2-ruits vensters geplaatst onder een rollaag.

Het rechter zijgevelvlak bevat op de begane grond een samengesteld kozijn bestaande uit links een ongedeeld raam en rechts een zijlicht met bovenlicht. Rechts daarvan zijn een eenvoudige, houten deur geplaatst en een 6-ruits vensters onder een rollaag. Vlak onder de dakrand, onder een iets opgelichte kap, bevindt zich een dubbel hooiluik.

Achtergevel

Tegen de achtergevel bevindt zich over de gehele breedte een lage, in baksteen opgetrokken uitbouw, gedekt met golfplaten.

Dak

Het voorhuis is voorzien van een schilddak, dat is gedekt met riet.
Het achterhuis heeft samengestelde schilddaken met een verschillende nokhoogte. De dakvlakken zijn gedekt met riet. Op de nok liggen rode rietvorsten. Er zijn drie gemetselde schoorstenen: één staat op de nok, één in het rechter- en één in het linker dakvlak.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Cultuurhistorische criteria:
a. voorbeeld van een voormalig gecombineerd café- en agrarisch bedrijfsgebruik.

Molenstraat 24, herberg en woonhuis met veestal op een kaart getoond.