Donkerstraat 2, boerderij

Adres: Donkerstraat 2, Aalst

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5308 KB Aalst
Straat + huisnummer: Donkerstraat 2
Naam object: De Bommel
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie L, nr. 1182

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1830
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 29 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met in blauw ingetekend het perceel aan de Donkerstraat 2 te Aalst. Het perceel ligt in de punt waar de Donkerstraat en de Dorpsstraat onder een scherpe hoek samenkomen.

Kadastrale kaart van Donkerstraat 2 in Aalst (2015) 

Historie en ligging

Het pand ligt in de punt waar de Donkerstraat en de Dorpsstraat onder een scherpe hoek samenkomen.

Plattegrond en opbouw

De T-boerderij is gebouwd op rechthoekige plattegrond waarbij het voorhuis anderhalve bouwlaag hoog is. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen en zijn gemetseld in kruisverband. Rondom het voorhuis loopt een pleisterwerken plint.


Foto van de boerderij aan de Donkerstraat 2 te Aalst

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch van opbouw met op de begane grond vier 6-ruits schuifvensters en centraal een nieuwe deur met gedeeld bovenlicht. Op de verdieping zitten drie dubbele 4-ruits draairamen. De luiken zijn afgehaald. Alle vensters worden ontlast door strekken. Links in de gevel bevindt zich in het pleisterwerk een kelderraam.

Linker zijgevel

De linker zijgevel laat in het metselwerk een aantal bouwsporen zien. Het voorhuis heeft in de gevel een loopdeur waarvoor drie traptreden. In het achterhuis is een loopdeur verbreed of nieuw ingezet, met links ernaast een roedevenster met klaplicht. Links hiervan onder de verspringende dakvoet een klein vierkant venster. Het achterhuis heeft verder nog een vierkant, 4-ruits draairaampje.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft ter hoogte van het voorhuis een nieuw ingehakt breed driedelig venster, met op de verdieping een dubbel 4-ruits draairaam. In het achterhuis zitten links drie tuindeuren. Na de verlaging van de dakvoet zit er in het achterhuis drie 4-ruits draairamen.

Achtergevel

De achtergevel verspringt rechts naar buiten, het dakvlak, met een overstek krijgt daar een lagere dakvoet. Van de achtergevel is enkel het gevelaanzicht onder de dakvoet opgemetseld, onder het overstek is er een vrije overgang van deel naar buiten.
In de gevel zit links een houten loopdeur, centraal zitten in een nieuw kozijn nieuwe deuren. Het verspringende deel is met hout afgetimmerd, de buitengevel heeft een loopdeur en een staand raam.

Dak

Op voor- en achterhuis rusten schilddaken die overwegend gedekt zijn met riet, op de nokken zijn nokvorsten aangebracht.
In het rechter dakvlak van het achterhuis staat een niet-originele brede dakkapel.

Opmerking

Alle kozijnen in het pand zijn vervangen en van gebeitst hardhout. Van een groot deel der vensters is de detaillering en indeling onjuist.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering in het dorp

Terug

Donkerstraat 2, boerderij op een kaart getoond.
?>