Beemstraat 48, boerderij

Adres: Beemstraat 48, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 AD Gameren
Straat + huisnummer: Beemstraat 48
Naam object: Spillenaarshof
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie P, nr. 145

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: boerderij

Bouwjaar: 1866
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 16 augustus 1995
Datum foto’s: 10 augustus 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Beemstraat 48in Gameren

Kadastrale kaart van Beemstraat 48 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze boerderij is gelegen aan de zuidzijde van de Beemstraat, vlak achter de dijk. De voorgevel is naar de dijk gericht.
De muurankers in de voorgevel geven aan dat het pand in 1866 werd gebouwd. De boerderij droeg de naam ‘Spillenaarshof’.

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis telt twee bouwlagen - waarvan de tweede bouwlaag niet een volledige verdiepingshoogte heeft - en een zolder.
Het achterhuis bestaat uit één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Langs de voorgevel loopt een gepleisterde plint. De rechter zijgevel is gedeeltelijk gepleisterd. De linker zijgevel is gepleisterd geweest en toont nog sporen van pleisterwerk.

Foto van voorkant woonhuis Beemstraat 48 in Gameren

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en drie vensterassen breed. In het midden is een eenvoudige, houten deur geplaatst met een 2-ruits bovenlicht. Voor de deur een gecementeerde stoeptrede. Ter weerszijden bevindt zich een 16-ruits schuifvenster, voorzien van luiken. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een strek. Geheel rechts bevindt zich, vlak boven het maaiveld, een kelderopening voorzien van een diefijzer.
De verdieping bevat boven de deur een tweelicht met 4-ruits schuifraam. Ter weerszijden bevindt zich een 6-ruits schuifvenster. Deze vensters zijn geplaatst onder een rollaag.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis rechts een ingehakt, verticaal gedeeld 2-ruits venster en geheel links een klein, vierkant draairaam.
De linker zijgevel van het achterhuis bevat rechts een verhoogd gedeelte. Dit gevelvlak bevat een tweelicht met 6-ruits schuifvenster, voorzien van een bakstenen lekdorpel. Het resterende deel van de gevel bevat vijf verticaal gedeelde 3-ruits betonnen stalramen en één verticaal gedeeld 2-ruits betonnen stalraam.

Rechter zijgevel

De rechterzijgevel van het voorhuis is blind.
De rechter zijgevel van het achterhuis bevat links een verhoogd gedeelte. Dit gevelvlak bevat een tweelicht met ongedeeld venster met bovenlicht en een bakstenen lekdorpel. Rechts daarvan een stolpraam. Het resterende deel van de gevel bevat een niet-oorspronkelijke deur met een glaspaneel. Het metselwerk rechts van deze deur is vernieuwd in een nieuwe baksteen, in kruisverband en bevat twee 6-ruits betonnen stalramen en een kleiner 6-ruits ijzeren stalraam met een bakstenen lekdorpel.

Achtergevel

De achtergevel van het voorhuis bevat rechts, op de verdieping, een 4-ruits draairaam.
De achtergevel van het achterhuis is deels gepleisterd. Het metselwerk links van de deeldeuren is vernieuwd in een moderne baksteen, in kruisverband. In het midden zijn hoge deeldeuren geplaatst onder een rollaag. Links daarvan bevinden zich een 6-ruits ijzeren stalraam onder een rollaag en een klein, ingehakt ongedeeld venster. Rechts van de deeldeuren zit een gevelopening, waaruit het venster is verdwenen. Daarboven een klein venster. Geheel rechts bevindt zich een paneeldeur.

Dak

Het voorhuis is voorzien van een met riet gedekt schilddak.
Het achterhuis heeft een schilddak. Het rechter- en achterdakvlak is eveneens gedekt met riet. Het  linker dakvlak is gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Terug

Beemstraat 48, boerderij op een kaart getoond.
?>