Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Beemstraat 88, boerderij

Adres: Beemstraat 88, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 AE Gameren
Straat + huisnummer: Beemstraat 88
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie P, nr. 120

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1880
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 16 augustus 1995
Datum foto’s:10 augustus 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Beemstraat 88 in Gameren

Kadastrale kaart van Beemstraat 88 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen aan de zuidzijde van de Beemstraat en is ver van de weg af gelegen, geheel achter de lintbebouwing, met een uitrit naar de Beemstraat.
Het pand werd omstreeks 1880 gebouwd.
De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond. Het achterhuis is geheel verbouwd tot woonruimte, waarbij de afsteek is dichtgezet.

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis telt één bouwlaag en een zolder. Het achterhuis bestaat uit één bouwlaag.  De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Langs het voorhuis loopt rondom een gepleisterde plint. Het achterhuis is gepleisterd en witgeschilderd. Langs de achtergevel loopt een zwartgeteerde plint.

Foto van voorkant woonhuis Beemstraat 88 in Gameren

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld en vier vensterassen breed. Rechts uit het midden is een eenvoudige, houten deur geplaatst met een bovenlicht, dat is gedecoreerd met een levensboom. De entree is bereikbaar via drie gecementeerde stoeptreden. Rechts daarvan bevindt zich een 6-ruits schuifvenster, waaronder, vlak boven het maaiveld, een kelderopening onder een rollaag. Links van de entree bevinden zich 6-ruits schuifvensters. De vensters en de kelderopening worden gedekt met luiken. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een strek.
De verdieping bevat twee verticaal gedeelde 2-ruits vensters onder een rollaag.

Linker zijgevel

De linker zijgevel van het voorhuis bevat een smal, hoog, horizontaal gedeeld 2-ruits venster met bovenlicht. Het venster is voorzien van een luik en is geplaatst onder een rollaag. Op de verdieping bevindt zich een verticaal gedeeld 2-ruits venster onder een rollaag.
De linker zijgevel van het achterhuis bevat rechts een tweelicht met 4-ruits draairaam. Links daarvan een groot venster, voorzien van een roedeverdeling en een klein, ongedeeld venster. Geheel links bevindt zich een rondboogvormig, ijzeren raam met roedeverdeling.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel van het voorhuis is blind.
De rechter zijgevel van het achterhuis bevat links een verhoogd gedeelte, onder een opgelichte kap. Het gevelvlak bevat een venster met een 20-ruits roedeverdeling. Het resterende deel aan de gevel bevat een tweelicht met 6-ruits draairaam en rechts daarvan een houten deur - bestaande uit een onder- en bovendeur - met een 4-ruits glaspaneel. Geheel rechts bevindt zich een rondboogvormig, ijzeren raam met roedeverdeling, overeenkomstig de linker zijgevel.   

Achtergevel

De afsteek aan de achterzijde is bij de woonruimte getrokken en dichtgezet met dubbele deuren met een 8-ruits glaspaneel en zij- en bovenlichten. Geheel rechts in het gevelvlak bevindt zich een ongedeeld, liggend venster.

Dak

Het voorhuis heeft een met riet gedekt schilddak.
Het achterhuis heeft eveneens een met riet gedekt schilddak. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Beemstraat 88, boerderij op een kaart getoond.