Delkant 9, pastorie

Adres: Delkant 9, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 CJ Gameren
Straat + huisnummer: Delkant 9

Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie P, nr. 179

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: pastorie
Huidige functie: pastorie

Bouwjaar: 1938
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 12 januari 1995
Datum foto’s: 12 oktober 1994

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Delkant 9 in Gameren

Kadastrale kaart van Delkant 9 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze pastorie is gelegen aan de noordzijde van de Delkant en werd in 1938 gebouwd. In de rechter zijgevel, naast de entree, is een gedenksteen aangebracht met de tekst: ‘Eerste steen gelegd door J.A. de Jongh Pres. Kerkv. N.H.K. 4 maart 1938’.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een nagenoeg vierkant grondplan en telt twee bouwlagen en een zolder. Tegen de rechter zijgevel is over één bouwlaag een kleine uitbouw geplaatst.
De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in Vlaams verband. Het trasraam rondom wordt afgesloten met een rollaag.

Foto van voorkant woonhuis aan Delkant 9 in Gameren

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en vier vensterassen breed. De begane grond bevat vier kruiskozijnen, waarvan de beide bovenvakken zijn voorzien van een 6-ruits roedeverdeling. De ondervakken worden gedekt met louvreluiken. Onder het linker venster bevinden zich, vlak boven het maaiveld, gekoppeld twee 2-ruits kelderopeningen. Op de verdieping zijn vier stolpramen aangebracht, voorzien van een 8-ruits roedeverdeling en gedekt met louvreluiken. De vensters zijn geplaatst onder een strek.
Het gevelvlak wordt beëindigd met een geprofileerde gootlijst op klossen.

Linker zijgevel

In de linker zijgevel is op de begane grond geheel rechts een trapeziumvormige erker uitgebouwd. In deze erker zijn drie ongedeelde vensters aangebracht met 6-ruits bovenlichten. Links daarvan bevinden zich twee smalle, hoge, ongedeelde vensters, eveneens met een 6-ruits bovenlicht. Het onderste gedeelte wordt gedekt met een louvreluik. Onder beide vensters is, vlak boven het maaiveld, een 2-ruits kelderopening geplaatst onder een strek.
Op de verdieping bevinden zich twee 8-ruits vensters en boven de erker een stolpraam, voorzien van een 8-ruits roedeverdeling. De vensters worden gedekt met een louvreluik.
Het gevelvlak wordt beëindigd met een geprofileerde gootlijst op klossen.

Rechter zijgevel

Tegen de rechter zijgevel is aan de achterzijde over één bouwlaag een kleine uitbouw geplaatst, waarin gekoppeld, drie ongedeelde vensters met een 6-ruits bovenlicht en gedekt met Louvreluiken. Het gevelvlak is naar boven verlengd als balustrade van een balkon, waarop een dubbele deur met een van roedeverdeling voorzien glaspaneel opent, met louvreluiken ter weerszijden.
Links van deze uitbouw bevindt zich de entree, bestaande uit een deur met van roedeverdeling voorziene zijlichten en een segmentboogvormig bovenlicht met gebogen, uitwaaierende roeden. Boven de deur is een luifel aangebracht. De entree is bereikbaar via twee stoeptreden.

Geheel links in het gevelvlak is op de begane grond één smal, hoog, ongedeeld venster geplaatst met een 6-ruits bovenlicht. Het onderste deel wordt gedekt met een louvreluik.
Op de verdieping zijn twee 6-ruits vensters, waarvan het linker is voorzien van een louvreluik. De vensters zijn geplaatst onder een strek.

Achtergevel

De achtergevel is asymmetrisch ingedeeld. Op de begane grond bevindt zich rechts een samengesteld kozijn, waarin een dubbele deur met zijlichten en een van roedeverdeling voorzien bovenlicht. De deuren openen op een iets verhoogd liggend terras, omsloten met een lage bakstenen muur. Links daarvan bevinden zich een klein horizontaal gedeeld 2-ruits draairaam en een segmentboogvormig 9-ruits venster met vrij forse roeden.
De verdieping bevat rechts in het gevelvlak, boven het samengestelde raam-/deurkozijn, een stolpraam met een 8-ruits roedeverdeling. Links daarvan een klein horizontaal gedeeld 2-ruits draairaam als op de begane grond en een 8-ruits venster. De vensters zijn geplaatst onder een strek en voorzien van Louvreluiken.
In het gevelvlak van de uitbouw bevindt zich een deur, voorzien van een glaspaneel, met roedeverdeling.

Dak

Het pand heeft een, net boven de dakrand iets inzwenkend, afgeknot schilddak dat is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Het heeft rond om een overstek dat rust op geprofileerde klossen. Vier gemetselde schoorstenen staan op de nok.
Het voor- en het achterdakvlak bevatten een dakkapel afgedekt met een driehoekig fronton en voorzien van twee 6-ruits draairamen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Cultuurhistorische criteria

a. de bestemming als pastorie die is verbonden met de religieuze geschiedenis van Gameren.

Terug

Delkant 9, pastorie op een kaart getoond.
?>